Novosti

Politika

Grafitom ‘Za dom spremni’ oskvrnuta pravoslavna crkva

Nakon pravoslavne crkve u Bjelovaru, na kojoj je prošli mjesec osvanulo ustaško ‘U’, grafitima sličnog sadržaja sada je oštećen i hram u Sinju

Pod okriljem noći na fasadi pravoslavne crkve Svetog Petra i Pavla u centru Sinja osvanuli su ustaški grafiti. Za sada nepoznati vandal, ili više njih, preko zida crkve su crnim sprejem ispisali ustaški pozdrav ‘Za dom spremni’ i slovo ‘U’. Slučaj je prijavljen policiji i gradskim vlastima koje su osudile ovaj čin i kazale da će komunalni redari ukloniti neprimjereni grafit. Podsjetimo, ova crkva je oskvrnuta i u aprilu 2010. godine, kada su također nepoznati počinitelji na njoj ispisali ustaške simbole i grafite prijetećeg sadržaja među kojima i ‘Srbe na vrbe’.

Grafiti sličnog sadržaja zabilježeni su prošlog mjeseca i u Bjelovaru, gdje je ustaškim ‘U’ išarana fasada pravoslavne crkve Svete Trojice. Budući da je riječ o zaštićenom spomeniku kulture, grafit još nije uklonjen. Nedugo nakon ovog čina jerej Nemanja Obradović požalio se medijima da crkva ne može sanirati nastalu štetu.

- Ministarstvo kulture je platilo sve radove i oni neće ponovno plaćati sanaciju tog dijela pročelja. Napisao sam i predao odštetni zahtjev te o svemu izvijestio policiju. Koliko mi je poznato počinitelji su pronađeni, a imaju li oni sredstva za pokrivanje troškova, to ne mogu znati… Crkva nema novca, a i ne vidim zašto bismo plaćali nešto za što nismo krivi ni odgovorni – kazao je Obradović.

Politika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više