Novosti

Društvo

GUP u sjeni

U svrhu realizacije masterplana Split United, kojim se predviđa daljnja turistifikacija Kopilice i Istočne obale, do kraja godine najavljene su izmjene Generalnog urbanističkog plana. Arhitekti upozoravaju na manjak transparentnosti i suradnje s lokalnim stručnim akterima u tom procesu

Sj9k6pug32h7mxpu32ymu9ye1gj

Na Istočnoj obali planira se izgradnja hotela, kongresnih centara i skupih stambenih kvadrata (foto Ivo Čagalj/PIXSELL)

Kako se bliže lokalni izbori, tako se potezi gradskih vlasti diljem zemlje počinju vući s obzirom na moguće buduće političke konstelacije. U Splitu se tako polako, ali sigurno raspada koalicija HDZ-a i Hrvatske građanske stranke Željka Keruma. I dok Hrvatska građanska stranka povlači svoje vijećnike sa sjednica, a gradonačelnik Andro Krstulović Opara zauzvrat donosi dugo očekivani zaključak o ograničenju prometa na Marjanu, koji ne ide na ruku poslovima Kerumovog klana, najava o izmjeni Generalnog urbanističkog plana (GUP) ostala je u sjeni ove predstave.

Naime, prošlog tjedna javnosti uglavnom nepoznati Emil Zelić, novoimenovani direktor projekta Split United, najavio je u intervju za Dalmatinski portal izmjene GUP-a u svrhu realizacije masterplana revitalizacije Kopilice i Istočne obale koje su predviđene do kraja ove godine. Ako ostavimo po strani titulu direktora projekta Split United, koji nije pravna osoba, pa nije jasno kako netko može biti direktor istog, te činjenicu da, koliko nam je poznato, za navedenu funkciju nije bio raspisan natječaj, ostaje pitanje kako je moguće osam mjeseci prije lokalnih izbora najavljivati izmjene glavnog gradskog dokumenta kojim se uređuje prostor. Masterplan revitalizacije Kopilice i Istočne obale, iza čijeg se pompoznog imena krije studija koju je sufinancirala Europska banka za obnovu i razvoj s 589.930 eura, izaziva brojne kritike. Na stranicama Grada Splita navodi se da je razvojni projekt Split United zadužen za osmišljavanje i koordiniranje projekata temeljenih na masterplan studiji urbane regeneracije toga grada. U lipnju 2020. nekoliko dionika, među kojima su bila resorna ministarstva, Splitsko-dalmatinska županija i Grad Split, potpisali su sporazum kojim se prihvaća ovaj plan. On se prije svega našao na meti kritika lokalnog stanovništva Kopilice, gdje se predviđa izgradnja novog autobusnog i željezničkog kolodvora, a možda i nove luke. Kritike su pljuštale i na račun Istočne obale, gdje se pak planira izgradnja niza hotela, kongresnih centara i skupih stambenih kvadrata. O mogućim izmjenama GUP-a ovog je tjedna raspravljala i gradska Komisija za urbanizam.

- Nemoguće je mijenjati GUP u tako kratkom vremenu, posebno jer nije vidljiv jasan prijedlog Odluke o izradi Izmjena i dopuna Generalnog urbanističkog plana. Najkraći mogući rok za donošenje izmjena i dopuna prostornog plana iznosi tri mjeseca od donošenja Odluke o izradi plana koja definira što se točno mijenja, koji su razlozi izmjena, pravna osnova, rokovi, izvori financiranja i drugo. Najkraći realni rok donošenja izmjena i dopuna prostornog plana iznosi šest mjeseci, češće godinu dana i duže, od donošenja Odluke o izradi plana. Prema dostupnim informacijama, za splitske planove još uvijek nije započeto sastavljanje takve odluke - rekla je za Novosti arhitektica Daša Gazde, predsjednica Društva arhitekata Split (DAS) i članica gradske Komisije za urbanizam.

Dodala je kako nisu odrađene potrebne predradnje u vidu stručne analize pristiglih inicijativa za izmjene i dopune prostornih planova (GUP Splita i PPUG Splita) koje bi bile predočene savjetodavnim tijelima gradonačelnika, odnosno Komisiji za urbanizam. Kako kaže Gazde, tek tada bi bilo moguće odlučiti što je potrebno mijenjati i kakve bi posljedice za grad te promjene donijele. S druge strane, arhitektica Mariana Bucat, također članica spomenute Komisije, napomenula je kako odluku o početku izmjena GUP-a može donijeti samo Gradsko vijeće.

- Naravno, propisano je zakonom kako ta odluka treba izgledati i od čega se sastoji. Od te odluke još ni ‘o’ nismo vidjeli. Dakle, Zelić ima neki svoj koncept kako bi on pokrenuo izmjene - rekla je Bucat.

Da je riječ o postupcima koji nisu u skladu sa zakonom niti će ih biti lako opravdati pred stručnom javnošću ili objasniti sveukupnom građanstvu, govori i to da je splitska gradska uprava pokrenula postupak javne nabave za marketinške usluge za izmjene GUP-a.

- PR služi da se građani uvjere ili senzibiliziraju za nešto. Ovdje se radi o izmjeni bitnog dokumenta koji ima izravne posljedice na prostor, a onda i na život građana. Dakle, izmjene bi trebale biti u njihovom prvom interesu ako jesu mišljene u korist građana i ne treba im nikakav PR - rekla je Bucat i dodala da angažiranje marketinških stručnjaka budi sumnju u to idu li najavljene izmjene stvarno u korist građana ili neznanih pravnih osoba koje imaju specifične interese.

I Gazde je napomenula da izmjene i donošenje planova podrazumijevaju dugotrajan proces koji bi trebao biti jasno iskomuniciran s građanima i zainteresiranom javnošću.

- Činjenica da se u pet do 12 traže PR usluge je samo pokazatelj da se navedeni komunikacijski proces neadekvatno i nemušto odigrao. To je, uostalom, i najveća Ahilova peta masterplana koja se sad projicira na izmjene GUP-a – manjak komunikacije i transparentnosti te suradnje s lokalnim stručnim akterima u njegovom kreiranju - rekla je Gazde te ispričala kako je na sjednici Komisije za urbanizam, kada se govorilo o izmjenama GUP-a, u ime DAS-a uputila ozbiljan prigovor koji se tiče same okosnice masterplana, a to je prometno rješenje.

- Naime, prometni koncept, čije su naznake dane u masterplanu, napravljen je na temelju Prostorno-prometne studije šireg područja grada Splita započete 2008. godine, dakle na podacima starima više od desetljeća. Na moje pitanje zašto Grad nije pokrenuo izradu vlastite prometne studije dobila sam odgovor da se radi masterplan prometa srednje Dalmacije financiran od EU-a. U toku rasprave sam saznala da se taj prometni masterplan ne radi nego se od 2018. bezuspješno pokušava finalizirati javna nabava za isti - rekla je Gazde i dodala da se u manjoj mjeri raspravljalo o prijedlozima koji se tiču izgradnje javnih sadržaja, što, kako je rekla, govori o prioritetima unutar najavljenih izmjena. U konačnici ništa nije izglasano, već su točke dnevnog reda ‘primljene na znanje’. Kako je napomenula Gazde, DAS nije protiv urbane revitalizacije, već samo protiv lošeg masterplana.

- Masterplan studija je dokument upitne kvalitete te izrada takvog dokumenta nije predviđena zakonom. Oslanja se prvenstveno na daljnji razvoj turizma u gradu kao glavne gospodarske grane, a vidimo kako je turizam osjetljiva grana već sada. Ako i zanemarimo Covid-19, daljnji razvoj turizma za posljedicu ima dodatno iseljavanje, zagušenje prometne infrastrukture i potrošnju prostornih zaliha i posljedice po kvalitetu života građana grada Splita i Kaštela. Kopilica je po GUP-u gradski projekt, brownfield karaktera, pun potencijala. Ne smijemo dopustiti da se izmjenama GUP-a dogodi selektivna integracija projekata koji su zapravo direktne projekcije određenih dionika, bez integralnog sagledavanja potreba grada, posebno javnih aspekata. Dodatna je ironija da se, bar nominalno, projekti kao što je masterplan upravo rade zbog integralnog i strateškog pristupa planiranju prostora - zaključila je Daša Gazde.

Potražite novi broj tjednika Novosti od petka na kioscima. Informacije o pretplati pronađite ovdje.
Društvo

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više