Novosti

Politika

Gusle, rakija i prasetina

Od predsjednika Matice Hrvatske Mira Gavrana zatražili smo komentar tvrdnje njegovog potpredsjednika Marija Jareba koji je kazao da su Srbi u vrijeme procvata dubrovačke književnosti imali gusle, rakiju i prasetinu po čemu ne spadaju među druge europske narode, ali ga nismo dobili zbog bolesti

Large jareb

Mario Jareb (foto Slavko Midžor/PIXSELL)

Nakon što je na Hrvatskoj televiziji potpredsjednik Matice hrvatske Mario Jareb izlio šovinističku žuč prema Srbima i srpskoj kulturi koju su mediji zabilježili pod naslovom "Novi šovinistički ispad na HRT-u: 'Dok je Dubrovnik imao kulturu, Srbi su imali gusle, rakiju i prasetinu", pokušali smo za komentar dobiti književnika Mira Gavrana, novog predsjednika Matice. Kako je obolio od koronavirusa, Gavran nas je zamolio da ga ovaj put izuzmemo od izjave.

Jareb, i inače poznat po sličnim izjavama, u HRT-ovoj emisiji Dobro jutro, Hrvatska u četvrtak je gostovao povodom sutrašnje 180. obljetnica Matice hrvatske, uz Dubravku Brezak Stamać iz Društva hrvatskih književnika.

Portal Telegram prenosi da je Jareb kazao kako je prije pedesetak godina postojala "opća ugroženost hrvatskog jezika", jer ga se "sve više guralo pod srpsku inačicu navodnog zajedničkog jezika". "Kada pogledate knjige iz toga vremena, možete vidjeti da je to sasvim drugi jezik i kad upalite danas srpske medije možete vidjeti da više naliči tom jeziku nego hrvatskom", konstatirao je Jareb.

Jareb je govorio i o srpskom prisvajanju dubrovačke književnosti.

"Riječ je, da se poslužim jednim izrazom, o takozvanoj srpskoj Atini, kako to vole neki tamo preko govoriti. Dubrovnik je uvijek bio i jest meta tih velikosrpskih prisezanja, kao i dubrovačka književnost kao jedan od najvećih dosega hrvatske kulture, s obzirom na to da u to doba Srbi eventualno imaju gusle, rakiju i prasetinu, nemaju ništa sličnoga što bi ih svrstalo među druge europske narode i onda vole uzimati dubrovačku kulturu", kazao je Jareb, pa nastavio:

"Kad zatreba, onda prema svemu tome idu tenkovima i topovima, vidjeli smo to u Domovinskom ratu. Ne misle previše na to i to im treba da se svrstaju u taj neki europski kulturni zemljovid i da bi mogli reći da su oni bili dio toga (…) Ide se u smjeru velikosrpske politike nakon etničkog čišćenja", kazao je Jareb.

Na pitanje voditelja Branimira Farkaša je li to falsificiranje povijesti, Jareb je odgovorio: "Problem je što vi ne možete Srbiju i njezine ustanove prisiliti da odustanu od toga. Dobar put bi bio, a to nama fali, da se naša kultura, državnost, povijest predstavlja na stranim jezicima, primjerice na engleskom. Vi vani imate puno neinformiranih ljudi, koji ne govore hrvatski ili neki drugi razumljiv jezik, da razumu što se sve tu događa."

Na pitanje je li prošlogodišnja odluka grada Subotice da bunjevačku ikavicu proglasi službenim jezikom namjerni udar na hrvatsku manjinu, Jareb je kazao da je. "To je put asimilacije u srpsku naciju. Nešto su slično do 1918. pokušavali Mađari i ovo je modificirana mađarska politika. U Srijemu je bilo veliko etničko čišćenje tijekom Domovinskog rata, u nešto manjoj mjeri u Bačkoj, ali je pritisak bio velik. Sada se ide sa stvaranjem nove umjetne manjine, koja po svemu pripada hrvatskom korpusu, a sada se ide na tragu velikosrpske politike."

Jareb je i inače poznat po revizionističkim tvrdnjama o logoru Jasenovac, a i svoj povijesni rad isključivo je vezao uz razdoblje NDH pišući knjige poput "Politički plakat u NDH", "Mediji i promidžba u NDH" i sličnima. Više o nastupu na HTV-u možete pročitati na portal Telegram.

Politika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više