Novosti

Kronika

Habulin ide Plenkoviću

Otvorili smo kanale prema Vladi i premijeru za razgovore, ustvrdio je predsjednik SABA-e RH Franjo Habulin na osnivačkoj skupštini Zajednice udruga antifašističkih boraca i antifašista županije u Orahovici

Large habulin 6

Pored spomenika Robertu Domaniju

Na osnivačkoj skupštini u Orahovici, krajem prosinca utemeljena je Zajednica udruga antifašističkih boraca i antifašista županije. Za predsjednika je izabran Vladimir Jurić (Slatina), za zamjenike Željko Filipović (Orahovica) i Vesna Hercigonja (Virovitica), a za tajnika Mate Vukušić (Virovitica).

- Osnivanjem udruge u Orahovici konačno su stvoreni uvjeti i za osnivanje zajednice čija će zadaća biti koordinacija između udruga koje čine ovu zajednicu. Jedan od glavnih zadaća u 2022. bit će obilježavanje godišnjice osnivanja Virovitičke udarne brigade - rekao je Vladimir Jurić.

Čestitavši im na osnivanju, predsjednik Saveza antifašističkih boraca i antifašista (SABA) Franjo Habulin, naglasio je značaj djelovanja lokalnih organizacija u njegovanju tradicije Narodno-oslobodilačke borbe te čuvanju uspomena na borce koji su se u Drugom svjetskom ratu usprotivili zlu i izvojevali pobjedu nad fašizmom.

- Posebno je važno voditi brigu o još uvijek živom sudionicima partizanske borbe. Svake godine od Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje tražimo podatke o broju živih učesnika NOB-a koji primaju penzije. Trenutno ih 1.800 i još 380 onih koji su u kategoriji osoba s invaliditetom, a nešto malo je i onih koji primaju mirovinu po drugim osnovama. Županijske organizacije bi, svaka na svom terenu, mogle napraviti popise živih sudionika NOB-a. Tada bi pokušali snimiti razgovore s njima da sačuvamo sjećanja i uspomene - rekao je Habulin. Dodao je kako su se napokon stekli uvjeti za razgovor o vrednovanju antifašizma u Hrvatskoj i obnovi brojnih uništenih spomenika.

- Otvorili smo kanale prema Vladi i premijeru Andreju Plenkoviću da možemo sjesti s njim i njegovim najbližim suradnicima pa razgovarati da pokušamo ispraviti sve ono što se gomilalo trideset godina u odnosu prema antifašizmu. Tri desetljeća odvija se proces fašizacije Hrvatske, sad nam je potrebno dosta vremena da to ispravimo. Neke zemlje u svojim zakonima imaju reguliran odnos prema revitalizaciji nacizma i fašizma, mi nemamo - dodao je Habulin. Osnivačkom skupštinom obilježena je i osamdeseta godišnjica oslobođenja Orahovice. O tome je govorila članica orahovačke udruge Maja Jelinčić.

- Od 20. prosinca 1942. godine, s kratkim prekidom, Orahovica je postala slobodni teritorij do kraja rata. Organizirani su tečajevi opismenjavanja odraslih i djece, bolnički tečajevi za njegu ranjenika, organizirano pribavljanje lijekova, oružja i hrane, a žene su izrađivale toplu odjeću za borce – rekla je Jelenčić.

Na oštećenom ali ipak jedinom preživjelom partizanskom spomeniku, onom narodnom heroju Robertu Domaniju, u spomen svim stradalim i kasnije umrlim borcima u Orahovici, položeno je cvijeće. Robert Domani bio je mladi student Tehničkog fakulteta, španjolski borac, komandant 2. kordunaškog odreda, revolucionar, komunist i narodni heroj.

- Po povratku iz Španjolske taj plemeniti čovjek, odani komunist i neustrašivi borac, sve je te osobine prenio na Kordun kako bi pomogao osnažiti partizanske jedinice. U jednoj nezavidnoj i tragičnoj situaciji 1942. godine, zarobili su ga lički četnici, ubili ga i bacili u jamu zvanu Belinka zajedno s još trojicom drugova partizana - kazala je Maja Jelenčić. Obilježavanju obljetnice i osnivanju Zajednice bi je prisutan i partizan Marko Vučković, rođen 8. veljače 1923. godine.

Potražite Novosti od petka na kioscima.
Informacije o pretplati pronađite ovdje.

Kronika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više