>

novosti logo

Društvo Društvo

Haranga na Dnevno7 bazi

Nakon što je desničarski tabloid u svojim pisanijama napao SPD Privrednik, izloge ovog udruženja polijepili su sakupljači sličica s likovima ustaša i njihovih simbola

Na nedavno zaključenom konkursu Europskog socijalnog fonda provedenom putem Ministarstva kulture Privrednikov informativni P-portal bio je jedan od trinaest medija zajednice koji su dobili financijsku podršku. Za projekt ‘Upoznajmo se da bismo se razumjeli’, koji bi doprinio vidljivosti zajednice kao ranjive skupine u društvu, dobili su 1,28 miliona kuna. Projektom je kroz niz tematskih radionica i mentorstvo omogućeno obrazovanje mladih novinara za objektivno izvještavanje o manjinama, s akcentom na srpsku zajednicu, posebno na mlade.

Objavljivanje rezultata konkursa izazvalo je reakciju desničarskih žutih medija, pa je tako tjednik 7Dnevno objavio opširan tekst u kojem dobitnicima iz građanskog i ljevijeg dijela političkog spektra neštedimice lijepi etikete. U tim novinama nisu propustili priliku da dobar dio teksta posvete Privredniku, prepisujući sadržaj njegovog impresuma, ispoljivši zavidno nepoznavanje ili nepovjerenje prema historijatu ove srpske organizacije, izrugujući se aktivnostima Privrednika, a sve začinivši prozivanjem za srpski nacionalizam. Nastavak medijske harange praktičnim sredstvima nije trebalo dugo čekati – nakon nekoliko dana nepoznati počinioci polijepili su slike ustaških plakata i usput urezali ‘U’ na izlog Privrednikovog doma u centru Zagreba.

Olivera Radović, urednica P-portala, kaže da iako prijašnji rad udruženja prilikom bodovanja projekata nije uziman u obzir, upravo su se na njega referirali kritičari s različitih adresa.

- Potpuno je legitimno, čak potrebno i zdravo, da udruženja koja će dobiti vrijednu financijsku podršku i kojima je povjerena odgovorna uloga informiranja javnosti budu pod stalnim nadzorom i kritikom te javnosti. Međutim, s obzirom na tendenciozan i aljkav prikaz naše udruge u spomenutim napisima, ne obaziremo se na njih previše, jer su njihovi potpisnici sami sebe diskreditirali - naglasila je Radović.

Dodaje da će u naredne dvije godine savjesno i profesionalno provoditi projekt, nastavljajući u istom smjeru kao šest prethodnih godina – da informiraju srpsku zajednicu, s posebnim akcentom na mlade.

- Kritika će tek biti, i neka, mi ih ohrabrujemo, one argumentirane i dobronamjerne ćemo uvijek razmotriti, jer ne patimo od sujete i cilj nam je da budemo od koristi zajednici - istaknula je Radović. Pitali smo ju za fašističke simbole na izlozima Privrednika.

- Ne bih nagađala koliko je to povezano s tim što smo sada više eksponirani u javnosti. Postala je neka vrsta svakodnevice da slične, nakaradne slike i natpise gledamo u javnom prostoru širom Hrvatske. Možda su neki od nas privatno na njih i oguglali, ali kao medij, a sada na neki način i zvanično ‘medij zajednice’, dužni smo da na njih upozoravamo - zaključila je urednica P-portala.

1/2