>

novosti logo

Hasanbegoviću je mjesto na proustaškim okupljanjima

Stjepan Mesić, Zoran Pusić, Jagoda Milidrag Šmid i Srđan Dvornik, sudionici prosvjeda za povratak imena Trga žrtava fašizma: Činjenica da je Hasanbegović bio među desničarima koji su dizali ruke u nacistički pozdrav i bacali kamenja, boce i suzavce na građane koji zastupaju antifašističke stavove gora je od fotografije na kojoj pozira s ustaškom kapom

To je bila dobro organizirana svinjarija. Naime, policija je prvo postavila ogradu između nas koji smo se borili za povratak imena Trga žrtava fašizma i nasilnih kontraprosvjednika, a onda je najednom među nas pustila te fašistoidne tipove, prisjeća se Jagoda Milidrag Šmid, koja je 9. svibnja 1999. godine bila jedna od žrtava napada od strane desničarskih kontraprosvjednika. Kako dokazuju snimke koje su Novosti jučer objavile, među njima je bio i Zlatko Hasanbegović. No to ovu dugogodišnju sindikalistkinju i feminističku aktivistkinju nimalo ne iznenađuje. Baš kao ni naše ostale sugovornike koji su devedesetih također prosvjedovali za povratak imena Trga žrtava fašizma.

- Fotografije i tekstovi iz časopisa Nezavisna Država Hrvatska, koje su Novosti objavile prije nekoliko mjeseci, kao i činjenica da je bio član različitih organizacija i strančica koje se po svemu što zastupaju mogu smatrati ekstremno desnima, dokazuju da je aktualnom ministru kulture zapravo i bilo mjesto među kontraprosvjednicima - smatra sociolog Srđan Dvornik, koji je devedesetih bio aktivni član Antiratne kampanje Hrvatske.

Zoran Pusić, predsjednik Građanskog odbora za ljudska prava koji je bio jedan od organizatora prosvjeda, kaže da se Hasanbegoviću mora priznati jedno – dosljednost.

- Ako je devet godina zaredom bio na kontraprosvjedu, a tvrdi da nema tog prosvjeda u Zagrebu od početka devedesetih na kojem nije bio, onda je zaista morao biti gluh da ne čuje stihove ‘Jure i Bobana’ i slijep da ne vidi sve te ruke koje se dižu u nacistički pozdrav, razbijaju glave i bacaju kamenja, boce i suzavce. Ako tamo nije ništa naučio, onda zaista ima čvrsta uvjerenja - ističe Pusić i dodaje da je novootkrivena činjenica iz Hasanbegovićeve biografije puno gora od fotografije na kojoj 1993. pozira s ustaškom kapom.

Još ozbiljnijim problemom drži činjenicu da je Hasanbegović u razgovoru za ovotjedni broj Novosti kazao kako smatra da se ‘pitanje obilježavanja žrtava ustaškog režima treba riješiti na drugačiji način’.

- Ako vam smetaju žrtve fašizma, to znači da vi zapravo želite relativizirati zloćudnost ustaškog režima. A to je za ovu zemlju malo veći problem od nezaposlenosti i kreditnog rejtinga – tvrdi Pusić.

Stjepan Mesić, koji se Hasanbegoviću urezao u sjećanje kao borac za povratak imena trga koji je nekom prosvjedniku ‘frajerski’ oteo barjak (koji je Mesića njime udario po leđima, op.a.), drži da o ministru kulture dovoljno govori najava da će Božo Petrov, potpredsjednik Vlade, zbog ustaških stavova tražiti njegovo razrješenje.

- Ako gledamo Hasanbegovićeve izjave u kontinuitetu, onda vidimo da on ništa ne razumije ili se pravi da ne razumije. On se zalaže da preimenovanje Trga maršala Tita, a upravo je Josip Broz bio kolos među političarima i državnicima 20. stoljeća kojem možemo zahvaliti da je organizirao NOB i da mi danas uopće imamo državu. Ako Hasanbegović to ne razumije, onda nema nijednog razloga da bude u hrvatskoj vladi. Činjenica da je na nedavnom održanom izboru HDZ-a dobio najveći broj glasova od svih članova Predsjedništva govori da ta stranka nije evoluirala i da uopće ne razumije Europu i europske procese – dodaje bivši predsjednik.

U recentnom periodu značajan obol u promociji HDZ-a dao je i Ivo Banac, nekada zagovornik antifašističkih vrijednosti koji je također prosvjedovao za povratak imena Trga žrtava fašizma. Upitan kako komentira činjenicu da se Banac danas zalaže za oprečne vrijednosti i pri tome brani Hasanbegovića, Mesić kaže:

- To što sve vi kazali sasvim dovoljno govori o tom čovjeku.

Zoran Pusić tvrdi da od aktualne vlade po pitanju razrješenja Hasanbegovića ne treba previše očekivati.

- Da je Hasanbegović ukrao 10 deka kiselih bombona u samoposluzi, onda bi to bio skandal. Isto je bilo sa Crnojom. Vladajućima su u njegovom slučaju više zasmetali sitni lopovluci negoli najava kreiranja registra izdajnika.

Istog stava je i Dvornik.

- Hasanbegoviću nije pronađena općeljudska prljavština kao Crnoji, već ga se napada zbog ideoloških stavova i nekompetentnosti za resor koji vodi. Kao takav se idealno uklapa u nacionalistički obrazac koji razlikuje prijatelje i neprijatelje, a budući da ga tzv. ideološki neprijatelji HDZ-a najviše napadaju, on je za članove te stranke simbol kojem iz prkosa daju najveći broj glasova – objašnjava ovaj sociolog i dodaje da iz pojednostavljene nacionalističke mentalne dinamike proizlazi i Hasanbegovićeva konstatacija da su organizatori inicijative za povratak Trga žrtava fašizma ‘zlorabili pojmove fašizma i antifašizma za rehabilitaciju baštine jugoslavenskog komunizma’.

- Nacionalisti imaju manjkav repertoar uvreda, pogrda i optužbi. Hasanbegović, kao i svi oni koji političke istomišljenike proglašavaju udbašima i Jugoslavenima, mogu reći i još štošta drugo, ali za to bi trebali puno više čitati i imati mašte. Uostalom, kao što je nacionalizam sam regresija slobodnog individua u kolektivno pripadanje etničkoj zajednici, tako je i u političkoj borbi tom mentalnom sklopu nedostupno da ide dalje od toga da protivnike utrpa u kategorije koje su poznate iz novije povijesti – objašnjava Dvornik.

Jagoda Milidrag Šmid dodaje da je uobičajeni diskurs osude svih totalitarizama i stavljanja jednakosti između fašizma i antifašizma kojeg predvodi Hasanbegović naše društvo vodi u nepovratni sunovrat.

- Takav stav može se objasniti samo kao pokušaj da se Endehazija uspostavi kao činjenica na koju bi građani Hrvatske trebali biti jako ponosni – zaključuje ona.

1/2