>

novosti logo

Društvo Društvo
Piše Novosti

Hiljadu Novosti: Jelena Berković, Mario Iveković, Julija Kranjec i Eugen Jakovčić

Jelena Berković: ‘Postavljanje pitanja i propitivanje tabua imaju higijenski učinak. Humor i satira usmjereni su prema onima koji imaju moć. A oni u poziciji slabijih, dobro poznatoj i pripadnicima civilnog društva, u Novostima ostvaruju pravo da se čuje i njihov glas’

Jelena Berković: Novosti kao digestiv

Petak za mene znači zaključivanje političkog tjedna. Sabor je izglasao što je već imao izglasati, Vlada nam je servirala ovotjednu porciju skandala, nakon čega Novosti dolaze kao digestiv. Objavljuju tekstove za probavljanje političke stvarnosti. Rastavljaju na sastavne dijelove. Proučavaju sa svih strana - očekivanih i smetnutih s uma. Propituju, kritički promišljaju, a isto očekuju i od nas, svojih čitatelja. Čitam Novosti jer osjećam da su one svojim autorima gromobran, a ne zatvor. Slagala se ili ne s tezama i pogledima u komentarima, mogu se pouzdati da su utemeljeni na činjenicama. Ili na pravim pitanjima, ako sve činjenice nisu poznate. Postavljanje pitanja i propitivanje tabua imaju higijenski učinak. Humor i satira usmjereni su prema onima koji imaju moć. A oni u poziciji slabijih, dobro poznatoj i pripadnicima civilnog društva, u Novostima ostvaruju pravo da se čuje i njihov glas. Ali na kraju Novosti su mi najviše drage zbog kolateralne koristi - zbog dobrog društva, tj. ljudi koji čitaju i stvaraju Novosti.

Mario Iveković: Pisali o Agrokoru onda kada se drugi nisu usudili

Primite moje čestitke povodom izlaska 1000. broja. Čestitam vam i na pristupu koji ste do sada imali prema temama vezanim uz radnički pokret i nadam se da ćete zadržati dosadašnju objektivnost koju ste pokazivali prilikom objavljivanja članaka o sindikalnim akcijama, o kojima brojni drugi mediji nisu uopće izvještavali. Među rijetkima ste bili spremni otvarati i neke politički osjetljive teme, kao npr. radno zakonodavstvo iz ugla sindikalnih predstavnika, za razliku od općeprisutnih promišljanja predstavnika kapitala i političara neoliberalnih svjetonazora. Posebno ističem pisanje o Agrokoru i onda kada se drugi to nisu usudili. Hvala vam na dosadašnjim naporima uz želju za još mnogo novih brojeva.

Julija Kranjec: Neizmjeran doprinos društvenoj promjeni

Gledajući iz perspektive tema kojima se bavim i koje me profesionalno zaokupljaju, ali i interesa i informiranja za ono što se događa oko mene, Novosti su svakodnevno štivo. To je jedan od rijetkih medija koji prati i one teme koje nisu popularne i to kroz kritički te istraživački rad. Primjerice, u Novostima se uvijek našlo prostora za temu migracija, i kad se ta tema smatrala marginalnom za kontekst Hrvatske, ali i kad je postala kontroverzna i kad je većina medija stala na stranu daleko moćnijeg opresora, a ne onih čija su prava ugrožena. Novinari s kojima sam surađivala pokazali su profesionalni pristup i vrlo vješto prepoznali spinove i mućenje vode te ponudili perspektive koje bi se mogle nazvati alternativnima, a u principu su često bile čisto prokazivanje strukturalnih nejednakosti i nasilja. Iako se Novosti često proziva kao glasilo samo srpske nacionalne manjine, čini mi se da to mogu reći samo oni koji niti jedan od 1000 brojeva nisu otvorili, jer su Novosti svojim kontinuiranim pisanjem o problemima i kršenjima ekonomskih i socijalnih prava većine stanovništva Hrvatske, bez obzira na etnički predznak, pokazale upravo suprotno. Time su one medij u punom smislu riječi - javni interes, a ne interes privilegirane političke i ekonomske elite, na prvom im je mjestu. I za kraj, u Novostima smo mogli čitati neke od izuzetnih istraživačkih radova kao i intervjue onih koji nikad ne bi dospjeli u mainstream medije, a čiji je glas neprocjenjivo bitno čuti u javnom prostoru. Iz perspektive rada u organizaciji civilnog društva skoro 10 godina, doprinos koji takav medij ima za svakodnevni rad i razne teme kojima se CMS bavi, a u interesu javnosti i društvene promjene, neizmjeran je.

Eugen Jakovčić: Utjelovljenje liberalne demokracije

Novosti predstavljaju kontinuitet najbolje tradicije kritičkog novinarstva u Hrvatskoj, nastavljajući se na standarde i tradiciju postavljene novinama kao što su bile Feral ili ARKzin. One nas uče što znači odgovorno, ozbiljno i prodorno pisanje, u društvenoj i političkoj situaciji gdje se razotkrivanje mulja redovito tretira kao nacionalna izdaja. To je između ostalog vidljivo i u posvećenom praćenju priča vezanih za suđenja za ratne zločine, sudbinama poginulih osoba, nedaćama u povratku izbjeglih i iseljenih osoba, pravima civilnih žrtava rata te pokušajima rasvjetljavanja uvjeta života u ratom opustošenim područjima. No još važnije i temeljnije od toga, Novosti su važne zato što u duhu svoje pisane riječi utjelovljuju ono što bi trebala biti borbena liberalna demokracija – fragilni i kompleksan odnos između institucija, demokracije, slobode, ljudskih i socijalnih prava, koja posjeduje vlastite mehanizme čuvanja i kreativnog rješavanja društvenih problema u situaciji rastućeg populizma i erozije institucija, koja želi sačuvati legitimnost manjinske pozicije jer zna da je to bitno za slobodu većinske pozicije i zdravlje nacije u situaciji stalno prisutnog toksičnog ognjištarstva, koja zna da demokracija umire u mraku kulture fake newsa i trolanja.

1/1