>

novosti logo

Histerično razočaranje

Uz mješavinu histerije i razočaranja, mediji koji se najviše zalažu za reforme na račun siromašnih objavili su da je spektakularno najavljivana Vladina reforma javnog sektora, koja je trebala donijeti uštede od 280 do 700 milijuna kuna, osuđena na propast. Plan izdvajanja pratećih službi: 13.000 čistačica, 4.500 kuhara, 4.300 domara i skoro 1000 radnika na poslovima pranja i peglanja u 2.300 državnih i javnih ustanova u posebno državno poduzeće, blokiran je zbog razmimoilaženja u vladajućoj koaliciji, pisali su ljutito mediji, što je istog dana potvrdio i ministar financija Boris Lalovac.

Od projekta izdvajanja neće biti ništa, prije svega zbog reakcije sindikata, struke i pripadnika djelatnosti o kojima je riječ. Upozoreno je da tete čistačice u školama imaju pedagošku i socijalnu ulogu, a njihove kolegice u bolnicama osposobljene su za visoke kriterije održavanja čistoće u salama. Na odluku o odustajanju uticao je navodno HNS, kojeg u prvobitnom pokretanju ove nehumane ideje nije omela ni činjenica da brojni izdvojeni radnici koji rade u ustanovama u kojima su radili i prije, ali za novog, privatnog poslodavca, mjesecima ostaju i bez mizerije od plaća, manjih nego ranije.

Sindikati su već skupili potpise za referendum protiv izdvajanja, ne skrivajući odbojnost ni prema spin offu. Spin off ne mirišu ni u Hrvatskoj udruzi poslodavaca, čiji je direktor Davor Majetić vladu već cinkario Bruxellesu, jer odustajanjem od najavljenog izdvajanja onemogućava nekima od članova udruge da se time financijski ogrebu.

U narednim mjesecima slijedi provjera potpisa, a i odluka Ustavnog suda o referendumu, čije bi obaranje u nekoj perspektivi omogućilo outsourcing. No on se sigurno neće dogoditi u izbornoj godini, jer su vladajući odlučili odustati od te i drugih reformi, svjesni da će njihov izbor itekako zavisiti od teta čistačica i drugih kandidata za spinofovanje ili autsorsanje.