Novosti

Kronika

Хистoриja пo ХДЗ-у

Изaзивaњe пoлитичких трзaвицa у Oпћинскoм виjeћу Kaлник: ‘Пoвиjeст Kaлникa нeмa вeзe сa Србимa у Пригoрjу’, устaнoвиo je oпћински виjeћник Дaниjeл Хрг (ХДЗ)

Jp0wiozof5unbfxhpdug89tvf7c

Danijel Hrg

Na prošlotjednoj sjednici kalničkog Općinskog vijeća, žustru raspravu izazvao je fabriciranim incidentom vijećnik Danijel Hrg (HDZ), ustvrdivši da ‘povijest Kalnika nema veze sa Srbima u Prigorju’.

- Mi nismo stari srpski grad i dio srpske Krajine. To se meni ne sviđa i to nisam nigdje iz povijesti učio - rekao je Hrg, iako to nitko nije niti tvrdio. Ustvrdio je da reagira povodom da aktualni načelnik Općine Kalnik Mladen Kešer nije htio nedavno braniti Kalnik i Kalničane na Facebooku gdje je netko ova područja navodno nazvao ‘srpskim krajinama’. Na stručnu historijsku tvrdnju ovog kalničkog vijećnika iz redova HDZ-a, koja je kod prisutnih izazvala podsmijeh, odmah je reagirao prozvani općinski načelnik.

- Srbi su narodnost u Hrvatskoj, pa stoga nema mjesta ružnim riječima prema stanovnicima zajedničke domovine. U raspravu na društvenim mrežama ne želim ulaziti, to su privatne komunikacije - kazao je Kešer.

Vijest o općinskoj raspravi koja se odnosila na prigorske Srbe, vrlo brzo proširili su lokalni mediji, što je izazvalo pozornost na društvenim mrežema.

- Ne bi bilo zgorega malo škicnuti u Ustav RH - naveo je u svom komentaru Nino Čeredar, naglasivši da Srbi kao i drugi narodi u Hrvatskoj imaju status nacionalne manjine. Križevčanka Maja Meštrić, stala je u obranu povijesnih činjenica o prigorskim Srbima. - Pa Srbi su došli iz Srbije… I tu su ostali, žive stoljećima u ovim krajevima i to se ne može izbrisati. Kome je potrebno to dokazati? - ustanovila je Meštrić.

Povijest prigorskih Srba, na što upućuju brojni povijesni izvori, neizostavno je povezana s Kalnikom. To dokazuju relevantni podaci iz brojnih starih arhiva o kojima je više puta govorio uvaženi hrvatski povjesničar podravskog porijekla Hrvoje Petrić. Prema njemu, prvi pouzdani spomen Srba u današnjoj sjeverozapadnoj Hrvatskoj vezan je uz 1434. godinu, kada se Ulrich II Celjski oženio Kantakuzinom, kćeri srpskoga despota Đorđa Brankovića koju većina izvora zapadne provininecije naziva Katarinom. Po tadašnjem običaju, kako objašnjava Petrić, ona je sa sobom povela pratnju, uz koju su uz dvorjane bili pravoslavni svećenici. Upravo zahvaljujući Kantakuzini Branković, Srbi su tokom 15. stoljeća služili u posadama utvrda Veliki i Mali Kalnik, Medvedgrad, Rakovac kod Vrbovca te Koprivnica. Za Katarinu Branković je u Varaždinu u 15. stoljeću napisan i Apostol, kao važna bogoslužbena knjiga koja je sačuvana do danas u Muzeju Srpske pravoslavne crkve u Beogradu. To je najstarija, smatra se, do sada poznata srpska rukopisna knjiga napisana ćirilicom na tlu hrvatskih zemalja.

Kronika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više