Novosti

Kronika

Хистoриjaт Брaњинe

Kњигa Mлaдeнa Хoрвaтa "Сeлo Брaњинa oд пoстaнкa дo дaнaс" прeдстaвљeнa je у друштвeнoм дoму у Брaњини. Збoг дрaстичнoг смaњeњa брoja стaнoвникa aутoру je нaмjeрa билa дa сe сaчувa свjeдoчaнствo o живoту и нeстajaњу стaнoвникa тoг сeлa

Large 5

Autor knjige Mladen Horvat i lektor Nikola Živković (u sredini)

U društvenom domu u Branjini predstavljena je knjiga autora Mladena Horvata "Selo Branjina od postanka do danas". Predstavljanju su prisustvovali preostali malobrojni stanovnici tog sela, predstavnici pojedinih srpskih organizacija, kao i zainteresirani pojedinci iz okolnih naselja.

Drastično smanjenje broja stanovnika bio je jedan od glavnih razloga zbog kojeg se autor posvetio pisanju ove knjige. Namjera mu je bila da se sačuva svjedočanstvo o stanovnicima tog sela, o njihovom životu i nestajanju. Osim historijskog pregleda od vremena nastanka naselja pod nazivom Kisfalud početkom 13. stoljeća do savremenog doba, autor daje velik broj vrijednih podataka o svim porodicama koje su u njemu živjele u posljednjih 150 godina, navodi čime su se bavile, koje su im bile krsne slave, pa čak nabraja i njihove nadimke.

Opisani su svi važniji događaji u tom periodu, oblici privređivanja, načini gradnje kuća, nošnja, važniji praznici te običaji koje su održavali. Govori o školstvu, crkvenim prilikama, sveštenstvu i važnosti koju je pravoslavna vjera imala za očuvanje nacionalnog identiteta, pošto su do kraja Drugog svjetskog rata, osim Srba, u selu živjeli i Nijemci rimokatolici te nekoliko šokačkih porodica. U knjizi je objavljen i velik broj vrijednih fotografija i geografskih karata.

Činjenica da je u Branjini srpsko stanovništvo gotovo nestalo daje posebnu važnost ovoj knjizi, koja će ostati kao svjedočanstvo o njihovom višestoljetnom prisustvu u tom mjestu. Knjigu je izdalo Vijeće srpske nacionalne manjine u Gradu Belom Manastiru.

Autor knjige Mladen Horvat – Mlađo rođen je u Branjini 1940. godine, a od 1974. živi u Belom Manastiru. Završio je višu mašinsku školu u Zemunu. Već 25 godina je predsjednik Crkvene opštine Beli Manastir, a uz predsjednikovanje vrši i dužnost pojca na bogosluženjima u Crkvi Sv. Arhangela Mihaila u Belom Manastiru. Pokojni vladika Osječkopoljske i baranjske eparhije Lukijan uručio mu je 2011. godine gramatu za "nesebično zalaganje za našu majku crkvu i Božiji narod".

- Za Branjinu me vežu najljepše uspomene i zato se osjećam dužnim da Branjince i Branjinu, kroz ovu knjigu, ponovo oživim i ne dopustim da budu prepušteni zaboravu, piše autor knjige.

Potražite Novosti od petka na kioscima.
Informacije o pretplati pronađite ovdje.

Kronika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više