>

novosti logo

Hladnoratovski aeromiting

Šest američkih interkontinentalnih bombardera B−52 preletjelo je preko teritorija svih 30 članica saveza u Americi i Evropi, u sklopu akcije NATO saveza ‘Allied Sky’. No malčice su je pokvarili ruski avioni koji su nad Crnim morem presreli jedan od njih, i to baš onaj koji je preletio iznad Hrvatske

Efekte veličanstveno zamišljene akcije NATO saveza ‘Allied Sky’ (Savezničko nebo), u kojoj je šest američkih interkontinentalnih bombardera B-52 preletjelo preko teritorija svih 30 članica saveza u Americi i Evropi, uz pratnju 80 aviona iz 20 članica koje ih još imaju, malčice su pokvarili ruski avioni. Oni su nad Crnim morem presreli jedan od njih i to, po tvrdnjama medija, baš onaj koji je preletio iznad Hrvatske.

Američki bombarder za vrijeme preleta iznad Hrvatske pratila su i navodila dva aviona MiG-21, ali i hrvatski nadležni rukovodioci. Izražavajući ponizno zadovoljstvo učešćem u akciji, ministar obrane Mario Banožić ocijenio je da se ‘na taj način šalje dobra poruka kako Hrvatska vojska sa saveznicima doprinosi globalnoj sigurnosti i kolektivnoj odbrani’. ‘Svi zajedno, povezani u istoj misiji, aktivni smo čuvari svjetskog mira’, kazao je nadahnuti Banožić.

Pukovnik Zvonimir Milatović, zapovjednik 191. eskadrile lovačkih aviona, izjavio je medijima da je to bila posebna prilika za susret legendi – MiG-21 krilo uz krilo s još legendarnijim bombarderom B-52. ‘Nama je čast sudjelovati u ovakvoj vježbi gdje presrećemo bombarder američkih zračnih snaga jer se najčešće presreću lovački avioni drugih zemalja ili transportni avioni u prolasku kroz hrvatski zračni prostor’, rekao je Milatović o 45-minutnom preletu od Dubrovnika do Bregane.

Rusi su akcijom i avionom ipak bili manje impresionirani: dva ruska aviona tipa Su-27, također hladnoratovski artefakti, presreli su spomenuti B-52 nad međunarodnim vodama Crnog mora. Dok SAD optužuje ruske pilote da su letjeli na nesiguran način, koristeći režim dodatnog sagorijevanja što je izazivalo turbulencije i probleme za posadu B-52, Rusi su saopćili da bombarderu nisu dozvolili ugrožavanje ruskog zračnog prostora i da su se, nakon što se američki okrenuo nazad, ruski avioni vratili na matični aerodrom, strogo u skladu s međunarodnim pravom.

U toj, po akterima i situaciji umnogome hladnoratovskoj priči obje su strane imale sreće: Rusi što je Tom Cruise bio na raspustu pa ih nije mogao oboriti kao u filmu ‘Top Gun’, a Amerikanci što u toj priči nisu dobili, tj. izgubili nekog novog Francisa Garyja Powersa, oborenog dok je 1960. s avionom U2 bio u špijunskoj misiji iznad tadašnjeg SSSR-a.

1/1