Novosti

Društvo

HND i SNH osudili prijetnje upućene novinarki Novosti Anji Kožul

Novinarske udruge oštro su osudile napade Dragoslava Bokana i pojedinih medija na novinarku Novosti Anja Kožul i o uvredama obavijestile europske institucije

Large sever

Maja Sever i Hrvoje Zovko (foto Slavko Midžor/PIXSELL)

Hrvatsko novinarsko društvo i Sindikat novinarskog društva osudili su prijetnje i uvrede kojima je zadnjih nekoliko dana izložena novinarka tjednika Novosti Anja Kožul, autorica teksta o imenovanju Arnaudua Gouillonua na čelo Uprave za suradnju s dijasporom i Srbima u regiji u Vladi Republike Srbije. O grubim napadima HND je obavijestio i Europsku federaciju novinara te regionalnu mrežu Safe Journalist, koja okuplja novinarske udruge u regiji.

Predsjednik HND-a Hrvoje Zovko u saopćenju naglašava da su zgroženi hajkom protiv Anje Kožul te poziva državne institucije da je zaštite smatrajući kako je kolegici ugrožena osobna sigurnost. Napadi na Anju Kožul, ističu HND i SNH, krenuli su od Dragoslava Bokana, osnivača zloglasne srpske paravojne postrojbe "Beli orlovi", koja je počinila ratne zločine na području Hrvatske i Bosne Hercegovine.

Lavina ozbiljnih prijetnji i gnjusnih uvreda krenula je nakon što je Bokan na društvenim mrežama praktički nacrtao metu na čelu Anje Kožul ovim riječima: "Zauvek zapamtite njezino lice i nemojte joj dozvoliti da glumi Srpkinju posle ovoga. Ona je naš neprijatelj, izrod i izdajnik, onaj najbedniji – što za šaku kuna radi sve što joj kažu, u svim pozama i kad god se ćefne njenim gazdama iz šahovničarske kvazi države", uz cijeli niz uvreda na rodnoj i nacionalnoj razini. Progonu se pridružilo i nekoliko medija, poput Kurira i Večernjih novosti.

"Kolegici Anji Kožul ovakvom divljačkom reakcijom ugrožena je sigurnost u prvom redu i smatramo da bi se i državne institucije trebale uključiti u njezinu zaštitu. Napominjemo da nije slučajna ni činjenica da je ovaj put za metu izabrana jedna mlada novinarka, kao što je često primjer kad se računa na manju osobnu i općedruštvenu zaštićenost izabrane mete. Pozivamo novinarske organizacije u Srbiji da iskažu podršku napadnutoj kolegici. Također, inzistiramo na tome da se institucije države Srbije aktivno zauzmu oko suzbijanja ovog i sličnih nedjela, kao i državne vlasti Hrvatske da preuzmu svoj dio odgovornosti u zaštiti svih svojih građana i novinara", stoji u saopćenju SNH-a koje potpisuje predsjednica Maja Sever.

Društvo

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više