Novosti

Društvo

HND i SNH pozivaju medije da na dva sata zabrane komentare ispod tekstova

Upozoravajući na porast govora mržnje, strukovna novinarska udruženja pozvala su sve medije da u petak, od 11 do 13 sati, onemoguće komentare na tekstove na svojim portalima i društvenim mrežama

Large 7hnd snh

Maja Sever, predsjednica SNH i Hrvoje Zovko, predsjednik HND-a (foto Slavko Midžor/PIXSELL)

Hrvatsko novinarsko društvo i Sindikat novinara Hrvatske pozivaju sve medije da 23. listopada, u petak, od 11 do 13 sati onemoguće objavljivanje komentara ispod tekstova. Neka to bude početak zajedničke borbe protiv govora mržnje, poručuje Hrvoje Zovko u ime HND-a i Maja Sever iz SNH.

"Stvari su izmaknule kontroli. Govor mržnje koji se do sada uglavnom zadržavao u sferi društvenih mreža prelio se u stvarni svijet. Problem govora mržnje, ali i odnosa prema medijima i novinarima, velik je i neće se riješiti preko noći. Svi znamo da novinarstvo nije posao u kojem nam se dijele komplimenti, znamo da se sa svakom objavljenom pričom nekome moramo zamjeriti. To je realnost našeg posla, na to smo navikli i oko toga ne pravimo problem. Problem je mržnja i prijetnje koje se sve jasnije i ružnije  – a posebno u posljednje vrijeme – prelijevaju na ulicu i moramo se zabrinuti, pa i za sigurnost naših kolegica i kolega na terenu. Ne bježimo od dijela vlastite odgovornosti. Dio uzroka možemo i moramo prepoznati i među nama samima, našim postupcima, uređivačkim politikama i izostanku solidarnosti i kolegijalnosti među nama, ali zajedno možemo mijenjati stvari", stoji u zajedničkom saopćenju.

Cilj akcije #zajednobezmrznje je upozoriti na uvjete u kojima novinari već godinama rade i opasan na govor mržnje kojem su izloženi. Stoga predlažu da na dva sata, u petak, 23. listopada,. od 11 do 13 sati, mediji onemoguće objavljivanje komentara ispod tekstova na portalima i društvenim mrežama te objave objašnjenje da je do zabrane došlo zbog upozoravanja na govor mržnje. U nastavku akcije #danemanovinara žele podsjetiti zašto je novinarstvo važno i koje bi priče ostale nepoznate da nije novinara te pozivaju novinare i medije da pošalju link na neku od priča kako bismo na njih podsjetili javnost.

"Zadnjih pet godina prijavili smo više od 50, skoro 70 slučajeva prijetnji i napada na kolegice i kolege, i fizičkih napada je bilo, a na to je sve aktualna vlast šutjela. Stvoreno je nenormalno ozračje u društvu da su novinari krivi za sve. S crkvenih oltara su govorili da je u novinare ušao sotona, premijer je prozivao naše kolegice i kolege da vode hibridne ratove, bivša predsjednica je imala sramotnu izjavu kad je prijetnje ubojstvom redakciji Indexa karakterizirala kao izraz nezadovoljstva jednog čovjeka kojeg je sud oslobodio odgovornosti jer je branitelj. U startu smo nejednaki pred zakonom", rekao je predsjednik HND-a Zovko na N1 televiziji.

Istaknuo je da za napad na Markovom trgu nema opravdanja i da "svatko tko ga opravdava želi zlo ovoj državi i radi protiv interesa Republike Hrvatske": "Drago nam je da je premijer potegnuo ovo pitanje, ali moramo podsjetiti na činjenicu da radikalizacija društva, govor mržnje prema svima koji su drugačiji, to je nešto što se uzgaja već godinama, desetljećima. To postoji otkad postoji suvremena hrvatska država. 30 godina je trebalo da se povede razgovor o ovome", rekao je Zovko, podsjećajući da kriteriji nisu jednaki za sve, tako da se novinarima može prijetiti bez posljedica, dok se prijetnje državnim dužnosnicima riješe u nekoliko dana.

Društvo

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više