>

novosti logo

Piše Novosti

HND organizira prosvjed zbog stanja u medijima

U subotu, 2. ožujka, novinari će prosvjedovati ispred HND-a tražeći održivu medijsku politiku i pravni okvir kojim se štiti neovisnost i sloboda novinarske profesije

Pod sloganom ‘Oteli ste medije, novinarstvo ne damo’ Hrvatsko novinarsko društvo 2. ožujka organizira prosvjed ispred Novinarskog doma u Zagrebu.

‘Nema slobodnog društva bez slobodnih novinara. A sloboda novinarstva i sloboda govora ozbiljno su ugrožene – brojnim tužbama, političkim pritiscima, prijetnjama, zahtjevima oglašivača, ugrožavanjem profesionalnih prava, nepoštivanjem zakona, ali i lošim zakonskim okvirom te izostankom medijske politike’, poručuju iz HND-a.

Naglašavaju da medijski prostor karakterizira premreženost političkih i korporativnih interesa, netransparentnost vlasništva i prevlast marketing umjesto novinarstva. Novinarima se brani da slobodno rade, egzistencijalno ih se ucjenjuje, a tuži kada pišu istinu.

Stoga HND traži održivu medijsku politiku i pravni okvir kojim se štiti neovisnost i sloboda novinarske profesije te medijski sustav u kojem se ostvaruje javni interes, ‘jer bez novinarskih sloboda nema ni vaše slobode, s obzirom da bez novinara ne biste znali tko krade vaš novac, vaše plaže, vaše šume’.

Novinarstvo je javno dobro, zaključuje se u pozivu uz napomenu zainteresiranima da prvu subotu dođu ispred HND-a i ponesu zviždaljke.

1/1