>

novosti logo

Piše Novosti

HND osudio otkrivanje identiteta žrtava iz Čitluka

Takvim objavama žrtve se zastrašuje, dodatno traumatizira i izlaže mogućem linču okoline. Molimo novinare, urednike i medije da u izvještavanju o takvim vrlo osjetljivim slučajevima budu posebno obzirni, priopćili su iz HND-a

Hrvatsko novinarsko društvo najoštrije je osudilo otkrivanje identiteta bivših štićenica katoličkog dječjeg doma u Čitluku koje tvrde da su bile žrtve seksualnog zlostavljanja svećenika, donosi portal Hnd.hr. O zlostavljanju i devetogodišnjem skrivanju slučaju pedofilije, pisao je tjednik Novosti koji je donio iskaze bivših štićenica.

HND također osuđuje izrazito jednostrane medijske napise u kojima se ne otkriva identitet žrtava, ali ih se nastoji ocrniti, difamirati i prikazati kao nevjerodostojne. Ističu da u otkrivanju identiteta žrtava i prenošenju kvalifikacija sudjeluju novinari i mediji koji nisu istraživali slučaj dječjeg doma u Čitluku, niti su imali prilike razgovarati s bivšim štićenicama te ustanove, koje tvrde da su u dječjoj dobi trpjele seksualno zlostavljanje.

‘Nakon što je tjednik Novosti objavio tekst ‘Pedofilski skandal u katoličkom dječjem domu’, priču su prenijeli i drugi mediji, a list 24sata objavio je tekst u kojem su navedena imena žrtava. Jutarnji list je u izdanju od 15. travnja prenio niz jednostranih izjava grupe bivših štićenica dječjeg doma u Čitluku koje veličaju svećenika osumnjičenoga za seksualno zlostavljanje, a njegove žrtve nastoje ocrniti, diskvalificirati i proglasiti nevjerodostojnima.

Takvim objavama žrtve se zastrašuje, dodatno traumatizira i izlaže mogućem linču okoline. Molimo novinare, urednike i medije da u izvještavanju o takvim vrlo osjetljivim slučajevima budu posebno obzirni’, poručuju iz HND-a.

HND još jednom podsjeća novinarke i novinare, a ponajprije urednike, da u članku 20. Kodeksa časti hrvatskih novinara jasno stoji kako novinar ne smije otkriti identitet djeteta ili maloljetnika uključenog u slučajeve seksualnog zlostavljanja ili bilo kojeg drugog oblika nasilja ili kaznenog djela, bez obzira je li dijete ili maloljetnik svjedok, žrtva, osumnjičenik ili okrivljenik. Medijski prilozi o takvim slučajevima ne smiju omogućiti identifikaciju djeteta ili maloljetnika. Njihov je identitet dopušteno otkriti samo iznimno, kad je to u javnom interesu i kad ne ugrožava dobrobit djeteta ili maloljetnika te uz pristanak njihovih roditelja ili skrbnika, ili kada to radi dobrobiti djeteta traže državna tijela.

Podsjećamo, ističe HND, da otkrivanje identiteta žrtava seksualnog zlostavljanja i njihova javna difamacija predstavlja grubo kršenje Medijskoga kodeksa - vodiča za profesionalno i senzibilno izvještavanje o slučajevima nasilja prema ženama i femicidu, koji su vodeće hrvatske medijske redakcije na inicijativu Ureda pravobraniteljice za ravnopravnost spolova potpisale 8. ožujka ove godine.

1/1