>

novosti logo

Piše Novosti

HND pozvao Plenkovića da osudi napade na Novosti

Nakon što je Dražen Keleminec drugi put u deset dana spalio primjerke tjednika Novosti, Hrvatsko novinarsko društvo pozvalo je premijera na reakciju

Hrvatsko novinarsko društvo (HND) zatražilo je od premijera Andreja Plenkovića da jasno osudi prijetnje upućene redakciji Novosti, ali i svim drugim novinarima. HND je svoj zahtjev uputio priopćenjem i to dan nakon što je Dražen Keleminec, predsjednik proustaškog A-HSP-a, u centru Zagreba po drugi put u deset dana spalio primjerke tjednika Novosti.

‘Kada su novinari Novosti javno optuživani za širenje mržnje i poticanje na paljenje šumskih požara u Hrvatskoj ovoga ljeta, HND je upozoravao da su te optužbe huškanje na novinare tog tjednika i zatražio reakciju najviših državnih dužnosnika. Nitko od njih nije se oglasio, pa ni predsjednik Vlade Republike Hrvatske’, navodi se u priopćenju HND-a koje potpisuje njegov predsjednik Saša Leković.

‘Nakon što su nedavno članovi stranke A-HSP pred sjedištem Srpskog narodnog vijeća, izdavača Novosti, spalili nekoliko primjeraka tog tjednika uz ponavljanje optužbi za širenje mržnje i poticanje na paljenje hrvatskih šuma, premijer Plenković je lakonski izjavio kako to nije problem, jer je riječ o pripadnicima minorne stranke. Jučer su članovi iste stranke, predvođeni njenim predsjednikom Draženom Kelemincem, ponovo palili primjerke Novosti optužujući taj list za širenje mržnje i tražeći prestanak njegova sufinanciranja iz državnog proračuna. Kao i prethodnog puta i ovo spaljivanje primjeraka Novosti praćeno je mnogobrojnim prijetnjama novinarima tog tjednika, što izravno, što na društvenim mrežama’, navodi se u priopćenju.

HDN upozorava i da nasilje koje počinje uvredama može kulminirati fizičkim napadima.

HND zahtijeva da premijer Plenković konačno jasno osudi prijetnje novinarima Novosti, kao i svim drugim novinarima, što nikad do sada nije učinio. Izbjegavanje izricanja jasnog stava o neprihvatljivosti napada na novinare potiče nasilje prema njima koje počinje uvredama i prijetnjama, nastavlja se spaljivanjem novina, a završava fizičkim napadima na novinare’, zaključuje se u priopćenju.

1/1