Novosti

Politika

Hoće li i HT izbaciti N1 iz ponude?

United Media, vlasnik N1 televizije, upozorava da je Hrvatski telekom, baš kao i A1, inicijalno odbio produžiti suradnju pod dosadašnjim uvjetima za prikazivanje N1 na svojoj platformi MAXtv

Large glina  1

(foto N1 televizija)

Nakon što je operater A1 najavio izbacivanje 15 programa United Medije iz svoje ponude do 29. ožujka, prije svih N1 televizije i Sport kluba, slično bi mogao napraviti i Hrvatski telekom na svojoj platformi MAXtv. HT je svojim korisnicima do sada omogućavao gledanje N1 televizije, dok je sportski paket osiguravao preko Arena kanala koja će umjesto konkurentskog Sport kluba od travnja biti i na A1 platformi.

United Media upozorava da je njihovu ponudu za nastavkom suradnje pod istim uvjetima inicijalno odbio i HT, baš kao što je to učinio i A1.

"Trenutno se vode i pregovori o nastavku suradnje i s Hrvatskim Telekomom, kojima smo, kao i  A1, dali iste uvjete i istu cijenu koju su imali godinama unazad. I taj operater je na naše iznenađenje odgovorio da je ponuda 'neodgovarajuća', pa nije izvjesno hoće li i oni zadržati UM kanale u ponudi", navode u saopćenju, ističući da je ugovor s HT-om na snazi do kraja svibnja.

"Sve ovo je dobro poznato operatorima u Hrvatskoj. Želimo vjerovati da ne postoji neki kartelski dogovor oko pritisaka na UM, jer je u prošlosti bilo slučajeva istiskivanja s tržišta poput Discovery i Eurosport kanala. Pokazalo se tada da, kad se ta dva operatora u Hrvatskoj dogovore o zajedničkom tretmanu nekih pružatelja usluga, prestaje opcija za rad i djelovanje. Želimo obavijestiti građane Hrvatske da, uvjereni u kvalitetu programa koje nudimo po istim cijenama već godinama, nećemo popustiti pod pokušajima našeg istiskivanja s tržišta. Uvjereni u njihovu nespornu podršku koju nam pokazuju svakodnevno, prije svega gledanjem naših kanala", ističu iz United Medije.

Reagirali su i Hrvatsko novinarsko društvo (HND) i Sindikat novinara Hrvatske (SNH) izražavajući žaljenje zbog odluke teleoperatera A1 o otkazivanju usluge prijenosa televizije N1.

"Osobito je problematično što se prekid emitiranja N1 kanala na platformi A1 događa uoči početka kampanje za lokalne izbore. HND i SNH ne mogu ulaziti u poslovne odnose dvaju dosadašnjih partnera, ali mogu upozoriti kako će zbog ovakve situacije građani biti ti kojima će biti uskraćena pravodobna i točna informacija", poručili su. Cijeli slučaj ispitat će i nadležni regulator HAKOM, dok je ministrica kulture i medija Nina Obuljen Koržinek kazala da se radi o poslovnom odnosu dvijju tvrtki te da nema govora o cenzuri medija.

Izbacivanje N1 i s platforme HT-a moglo bi dovesti do gašenja te televizije u Hrvatskoj, s obzirom da su A1 i HT uvjerljivo najveći pružatelji ovih usluga, a teško je vjerovati da bi na ovako uskom tržištu, kao što je hrvatsko, mogli opstati ako emitiraju isključivo preko interneta ili malih kabelskih operatera.

Dok s N1 televizije upozoravaju da se radi o političkim pritiscima, nalik na one u Srbiji gdje je N1 ostao samo na jednoj platformi koju kontrolira njihov vlasnik, operater A1 se poziva na promijenjene tržišne uvjete, gubitak prava na dio sportskih natjecanja i nastavak suradnje uvjetovao je nižom cijenom za emitiranje programa United grupe, navodno za više nego dvostruko. Iz N1 televizije kasnije su objasnili da bi privremeno pristali i na besplatno emitiranje.

United grupa najveća je kompanija ovog tipa na jugoistoku Europe. Širenje su dodatno intenzivirali zadnjih godina. U Hrvatskoj su prošle godine kupili telekom operatera Tele2. Jedna od namjera bilo je i tzv. vertikalno povezivanje operatera koji pruža distribuciju s nakladnikom medija, što je u Hrvatskoj zakonski zabranjeno, tako da ne može biti isti vlasnik i operatera i medija.

S N1 televizije izmjenama Zakona o elektroničkim medijima – koje će za nekoliko tjedana u drugo čitanje u Sabor - očekuju da se riješi ovo pitanje. Međutim, i ta opcija sa sobom nosi potencijalne probleme, poput onih za koje je Telemach, kablovski operater United grupe u Bosni i Hercegovini, bio prozivan prije tri godine i zbog čega su kažnjeni sa 125.000 konvertibilnih maraka. Problem je bio u tome što Telemach ostalim operaterima nije omogućio pristup programima njihovog Sport kluba koji je ekskluzivno kupio prava na prijenos najvećih sportskih natjecanja, čime su osigurali monopol u tom području. Otprilike, kao da vlasnik kioska forsira svoje novine i stavlja ih u izlog, dok ostale drži skrivene ili ih uopće ne prodaje.

Kao opcija za N1 televiziju spominjalo se i raspisivanje natječaja za novu tzv. zemaljsku nacionalnu frekvenciju, kakvu ima primjerice Laudato televizija, za koju se United grupa, odnosno Adria News SARL, formalna vlasnica N1 sa sjedištem u Luksemburgu, do sada nije natjecala, a za što je preduvjet da vlasnik televizije bude upisan među televizijskim nakladnicima Agencije za elektroničke medije, što Adria News SARL nije učinio. Svi upisani dužni su 0,5 posto prihoda izdvajati Agenciji. Adria News, preko koje posluje N1 u Hrvatskoj, imao je 2019. godine, što su zadnji podaci, 30 milijuna kuna prihoda.

N1 je u veljači, kažu podaci Agencije za elektroničke medije, bio sedmi po gledanosti u Hrvatskoj sa tzv. sherom od 3,75 posto i najgledaniji je kabelski program.

Politika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više