Novosti

Kronika

Hodočasnici revolucije

Novosadski izdavač Orfelin objavio roman ‘Po šumama i gorama’, romanesknu posvetu revoluciji i partizanima, u kojem srpski književnik Milenko Bodirogić piše i o Kalničkom partizanskom odredu

Faq4n7b2ybivb84rw8mabt0jb2s

Roman 'Po šumama i gorama'

Izdavačka kuća Orfelin iz Novog Sada, izdala je dugoočekivani roman ‘Po šumama i gorama’, poznatog srpskog autora Milenka Bodirogića. Bodirogićev novi roman objavljen je u ediciji ‘Noć Republike’, a bavi se partizanskim pokretom u bivšoj Jugoslaviji, sadašnjim odnosom prema jugoslavenskoj ideji te društvenim dostignućima socijalističke revolucije tokom i nakon Drugog svjetskog rata. Središnji likovi romana su dvojica planinara, svojevrsnih ‘hodočasnika revolucije’, koji koračajući stopama prvih partizana po planinskom području nekadašnje zajedničke države, evociraju uspomene na značajne događaje i ličnosti iz NOB-a.

U romanu se, među ostalima, spominju kalnički partizani, njihove borbe na Kalničkom gorju, kao i poznata antifašistkinja iz Vojakovačkog Osijeka Mileva Cetušić koja je bila i jedna od prvih članica Srpskog kulturnog društva ‘Prosvjeta’. Roman je doživio pozitivne ocjene na književnoj sceni Srbije, a sve više je prihvaćen i kod publike. Pomoć u nastanku romanu, kroz davanje niza važnih informacija, pružila je srpska zajednica u Prigorju, posebice pojedini članovi Lovačkog društva ‘Vepar’ Veliki Poganac i mještani drugih potkalničkih krajeva. Bodirogić je za potrebe svoga romana, također obišao Koprivnicu, Varaždin te Ludbreg.

- Moja se knjiga, osim Kalničkim partizanskim odredom, bavi i usporedbom ustanka 1941. godine s onim što će nam se dogoditi 50 godina kasnije. Kroz šest poglavlja ona prati, između ostalog, početak partizanskog otpora na Fruškoj gori, u Bosni (Bugojno i Sarajevo), u Hrvatskoj (Kalničko gorje) i u Sloveniji (Brežiška akcija i Pohorski bataljon).

Kalnički je odred, zapravo, osnivan tri puta. Prvi put su to pokušali u septembru 1941. Gustav Perl i Franjo Marenčić, drugi put marta 1942. Božo Lajner i treći put, napokon uspešno, u oktobru te godine to čini Banijska proleterska četa u selu Bijela. Jasenovo brdo na Kalniku.

- Meni je to pre svega bilo zanimljivo zbog ustaničke grupe Mileve Cetušić Šojke - rekao je Bodirogić. Informacije o samom romanu mogu se pronaći i mnogim sajtovima knjižara u Srbiji.

- Bodirogićev roman preuzima naslov iz prvog stiha poznate partizanske pesme, jer u tom romanu dva čoveka zaista hodaju po šumama i gorama, tragajući za onom zemljom koja se pominje u drugom stihu kao naša zemlja. Pa gde je onda ta naša zemlja? Rajić, hodač i hodočasnik revolucije, ovo će pitanje pomeriti s onu stranu svake nostalgije i prepoznatljivih praksi sećanja. On je vodič u potrazi za tom zemljom, za imenima i sudbinama ranog partizanskog pokreta kroz koji je ona i nastajala. Na hodanjima po Fruškoj gori, Kalinu, Crepoljskom, Kalničkom gorju, Pohorju i Triglavu, Rajićev put ka Jugoslaviji fizički vodi naviše, ka šumama i gorskim vrhovima, dok istovremeno pripovedno ponire u jugoslovensku povest. Svako saznanje tu se skupo plaća, naročito u društvima koja su zaratila protiv svega jugoslovenskog. Na takvoj sceni, Rajić izgleda kao nekakav hidalgo od Druge Jugoslavije, vitez tužnog lika, što se u pratnji svog hroničara otisnuo u svet koji je poludeo i izopačio sve vrednosti. Dva čoveka hodaju planinama i šumama svoje negdašnje zemlje koja se raspala u krvi, koje više nema, ali koja je stvarnija od svega što je iz njenog raspada nastalo. U tim hodanjima oni napuštaju gradove, postaju jadne i lepe umiruće zveri, oslobođene svakog zla - navedeno je u recenziji romana koju je objavila Knjižara.com.

Kronika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više