Novosti

Kronika

Hologramske bake rastu

Prvi rođendan Etnološkog centra baranjske baštine: U godinu dana Centar u Belom Manastiru posetilo je 5.432 posetilaca, koji su uživali u brojnim manifestacijama

89auu1k144ua2yrb8gfoq6vxbin

Amfiteatar u sklopu Etnološkog centra ima 120 mesta

Etnološki centar baranjske baštine, koji se nalazi u Belom Manastiru, obeležio je svoj prvi rođendan otvaranjem izložbe ‘Zajedno do lepše i bogatije pozornice’, predstavljanjem projekta Hologramska baka i Voking bajk - faza 1. Podsetimo, izgradnja Centra, kojim upravlja Turistička zajednica Baranje, koštala je 8,9 miliona kuna, a sredstva su mahom osigurana iz Operativnog programa Regionalna konkurentnost 2007-2013. godine.

Iz belomanastirskog gradskog proračuna za Centar je izdvojeno približno 320.000 kuna. Kada bi u nekoliko reči morali opisati Etnološki centar baranjske baštine najprimerenije bi bilo reći da simbolizuje Baranju u malom. Naime, u sklopu centra nalazi se stalni postav materijalne i nematerijalne kulturne baštine etničkih grupa koje žive na području Baranje od kraja 19. do sredine 20. veka. Da je tome tako govori i hologramska baka, jedna od turističkih atrakcija centra, a reč je o virtualnoj snaši, preciznije više snaša, koje u tradicijskoj baranjskoj nošnji dočekuju goste i pričaju priče kako o samom Centru tako i o istorijskoj baštini multikulturalne Baranje. Hologramska baka nabavljena je u okviru istoimenog projekta koji je vredan oko 200.000 kuna.

Uz bogate i zanimljive sadržaje koje nudi Centar hologramske snaše definitivno su hit. Istine radi, treba reći da su simpatične snaše nešto nižeg rasta, ali s obzirom na činjenicu da postoji mogućnost nadogradnje za verovati je da će iste u dogledno vreme narasti do prirodne visine. Ako je suditi po broju posetilaca, Etnološki centar baranjske baštine ispunio je očekivanja. U samo godinu dana centar je posetilo 5.432 posetilaca, s tim da oko 1000 posetilaca nije iz Baranje. Dosadašnji posetioci uživali su u brojnim manifestacijama, čak 42, a neke od manifestacija održavale su se kroz više dana. Uz broj spomenutih manifestacija treba dodati i 12 izložbi, kao i 13 predavanja različitih tematika. Na pozitivne brojke ukazao je i belomanastirski gradonačelnik Ivan Doboš.

- Planirali smo 5000 posjeta za period od otvaranja Etnološkog centra, pa u prve tri godine njegovog rada. No gotovo polovina od tog broja ostvarena je u samo nešto više od mjesec dana, a premašena je već uoči njegove prve obljetnice - rekao je Doboš.

Kronika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više