Novosti

Politika

HOS-ova kapa

Na ovoj fotografiji je HOS-ova kapa. Na svojoj glavi nosi je Marko Skejo, nekadašnji zapovjednik IX. bojne HOS-a ‘Rafael vitez Boban’. Ako na Skejinoj HOS-ovoj kapi jasno vidimo ustaški znak u obliku slova ‘u’, u čemu je onda razlika između HOS-ove kape i ustaške kape?

Na ovoj fotografiji je HOS-ova kapa. Kako znamo da je to HOS-ova kapa? Tako što je na svojoj glavi nosi pukovnik Hrvatske vojske Marko Skejo, nekadašnji zapovjednik IX. bojne HOS-a ‘Rafael vitez Boban’, dok dana 10. travnja 1995. drži u Splitu svečani govor pred postrojenim pripadnicima te bojne. Obučeni u crne HOS-ove uniforme, s crnim HOS-ovim kapama, okupili su se kako bi istovremeno proslavili obljetnicu uspostave fašističke Nezavisne Države Hrvatske i četvrtu godišnjicu osnutka svoje bojne.

Ako na ovoj, Skejinoj HOS-ovoj kapi, jasno vidimo ustaški znak u obliku slova ‘u’, u čemu je onda razlika između HOS-ove kape i ustaške kape? Zapravo, ni u čemu. Dapače, dragi čitatelji, klikom na Skejinu fotografiju otvorit ćete našu fotogaleriju u kojoj možete vidjeti kakvu kapu na svojoj glavi nosi primjerice Jure Francetić, osnivač i prvi zapovjednik Crne legije, najzloglasnije postrojbe Ustaške vojnice. Vidjeli ste? Da, ustaški znak s Francetićeve kape isti je kao i ustaški znak sa Skejine kape. Znači li to da Jure Francetić 1940-ih godina na svojoj glavi nosi kapu IX. bojne HOS-a iz 1990-ih godina?! Ne, to prije znači da Skejo na svojoj glavi nosi ustašku kapu Jure Francetića.

Skejo, to je inače onaj lik koji je prekjučer ustvrdio da je ministar kulture Zlatko Hasanbegović na spornoj fotografiji nosio HOS-ovu kapu, kao što to tvrdi i sam Hasanbegović. Kazao je da se Hasanbegović, ‘nasuprot tvrdnji uredništva portala Novosti’, svojedobno fotografirao s pripadnicima njegove IX. bojne HOS-a ‘u koju svrhu mu je netko od njih ustupio svoju vojničku kapu’.

‘Želimo pojasniti da su pripadnici IX. bojne HOS-a na vojničkim kapama imali povijesni hrvatski grb, što je vidljivo iz priložene fotografije. Sve ostalo su insinuacije’, zaključio je Skejo, pa priložio fotografiju svojih HOS-ovaca s kapama beretkama.

No mi znamo da kapa koju je Hasanbegović nosio nije bila HOS-ova beretka s ‘povijesnim hrvatskim grbom’ na lijevoj strani. Ako je to bila HOS-ova kapa, bila je to ona druga, Skejina HOS-ova kapa, ustaška kapa Jure Francetića. Znači li to da je Jure Francetić 1940-ih godina na svojoj glavi nosio kapu Zlatka Hasanbegovića iz 1990-ih godina? Znate vi dobro što to znači, dragi čitatelji.

U našoj fotogaleriji možete pronaći i drugu Skejinu fotografiju, koja pokazuje da on svoj govor HOS-ovcima ne drži samo pod ustaškom kapom nego i pod ustaškom zastavom i pod slikom ustaškog poglavnika Ante Pavelića. Naravno da to nikoga neće začuditi, jer Skejo je do listopada 1994. godine kao bojnik HOS-a bio na čelu postrojbe koja se imenovala po Francetićevom zamjeniku iz Crne legije, ustaškom pukovniku i kasnije generalu Rafaelu Bobanu. Kada je šest mjeseci kasnije, s kapom Jure Francetića na svojoj glavi i pod slikom ustaškog poglavnika Ante Pavelića držao govor pred IX. bojnom HOS-a, ona je već bila u službenom sastavu 114. brigade Hrvatske vojske, a sam Skejo bio je već zapovjednik cijele 114. brigade, promoviran u čin pukovnika.

Znači li sve to da su HOS-ovci ustvari bili ustaše? Znači li to da lažu oni koji danas tvrde kako neprežaljeni vrhovni zapovjednik Hrvatske vojske Franjo Tuđman nije u svojim redovima tolerirao ustaše? Zar je moguće da je ustaša bilo i poslije 1945. godine, da ih je bilo i pedeset godina kasnije, 1995. godine? Pogledajte ovaj video sa Skejinim govorom ili pročitajte transkript koji donosimo u nastavku pa sami zaključite: Znači li sve to da ustaša u službenom sastavu može biti i danas, 2016. godine, bez obzira na to kakve kape nose i nose li ih uopće?

Mi smo ustaški sinovi!

‘Ustaški sinovi, Za dom spremni! Čestitam vam 10. travanj, porođenje Nezavisne Države Hrvatske. Isto tako četiri godine postajanja IX. bojne 114. brigade. IX. bojna Rafael vitez Boban je jedna od najboljih postrojbi južne Hrvatske, dokazala je to širom Hrvatske. Na ratištima od Dubrovnika do Vukovara, od Škabrnje do Dinare, pravi i jedini nasljednici legendarne Crne legije izazivaju jezu i strah kod četnika samom svojom pojavom, a stvaraju pomutnju i paniku na srpskoj strani čim se pojave.

Ustali smo u obranu NDH!

Ustali smo u obranu Nezavisne Države Hrvatske, odjenuli crne odore od kojih se Srbima i neprijateljima Hrvatske vrlo brzo zacrnilo pred očima. I zato nam je Hrvatska uvijek zahvalna, nas vole svi koji vole Hrvatsku. Naše crnine se i danas mnogi boje i neka se boje. Crnina je naša sudbina, crnina je naša povijest, crno nam je bilo pedeset godina u Jugoslaviji, u crno su zavijene mnoge naše majke i u ovom ratu, ali kao što Crna legija je započela tako će danas IX. bojna Rafael vitez Boban dovršiti ono što mora, stati na vrat jugoslavenskoj i komunističkoj aždaji. Radi naše djece, radi poginulih prijatelja, radi Nezavisne Države Hrvatske, makar nas mnogi neprijatelji Hrvatske ne vole, moramo izdržati. I nećemo do zadnjeg metka, do zadnjeg četnika, ustaša se ne predaje nikad.

Mi smo nasljednici Bobana, Francetića i Pavelića!

Nemamo pravo na naše potomke prenijeti našu muku i našu tragediju. Nezavisnu Državu Hrvatsku moramo i hoćemo stvoriti mi, mi potomci Zrinskih i Frankopana, mi mučenici Starčevića i Kvaternika, mi nasljednici Bobana i Francetića, i poglavnika doktora Ante Pavelića. Za dom smo ustali, za dom ćemo i život dati. Srbi neće biti mirni ni u Kninu ni u Drnišu ni u Vukovaru dok mi postojimo. Već pet godina četnici dižu tri prsta, slave i rugaju se raseljenom i poniženom hrvatskom narodu. Kad HOS-ovci uđu u Knin sve ćemo im prste slomiti a ne samo tri.

Vrijeme je da dobijete stanove!

Zajedno s ostalim pripadnicima Hrvatske vojske, gardijskim brigadama i domobranskim postrojbama, IX. bojna u sastavu 114. brigade će sigurno stati na granice Nezavisne Države Hrvatske. Stotine naših suboraca je život dalo za Nezavisnu Državu Hrvatsku, mnogi su izgubili dijelove tijela i zdravlje. Često se drugi kite našim perjem, kad se barut ohladi onda iz svojih debelih fotelja i toplih stanova izlaze razni antifašistički komunisti, autonomaši, koji još nisu ni vidjeli četnika, a kamoli bili u borbi, pa uzimaju naša odlikovanja, naše činove, naše plaće. Pripadnici IX. bojne, krajnje je vrijeme da i vi dobijete ono što vam pripada, da dobijete status kao i ostali pripadnici Hrvatske vojske, da dobijete činove koje ste zaslužili, da vam Hrvatska pošteno zahvali za sve što ste za nju dali, jer mi smo stvorili Nezavisnu Državu Hrvatsku, radi naše krvi. Imamo državu i koliko se vas poštuje toliko se i Hrvatska voli. Lažu svi koji kažu da im je Hrvatska draga, a vama ne daju ni činove ni stanove, već vas koriste kao sirovo meso i guraju u prve redove ne bi li vas što više poginulo. Još je dosta onih koji su nesretni što se i vi iz bitaka vraćate kao pobjednici.

Ustaški sinovi, za dom spremni!

HOS-ovci, hrvatski vojnici, ostanite ono što ste bili do sada. Makar vas ne vole oni što im se Hrvatska omakla, oni što još sanjaju Jugoslaviju i Srbe na Jadranu. Vi ste, ponavljam, elitna i najbolja vojna postrojba Hrvatske vojske, vi ste hrvatska legenda i sigurno najomiljenija bojna u Hrvatskoj vojsci. Ustaški sinovi! Ustaški sinovi, ako vas ne bude neće biti ni Hrvatske. Hrvatske mora biti, zato i vas mora biti. Živjela Nezavisna Država! Bog i Hrvati! Za dom spremni!’

Politika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više