>

novosti logo

Kronika Kronika
Piše D.B.

Hrana Bogosloviji Krka

Tradicionalna humanitarna donacija sa istoka Hrvatske: Donacija pokriva potrebe za ishranom đaka tokom čitavog drugog polugodišta

I ove godine je sa istoka Hrvatske put Bogoslovije ‘Sveta Tri Jerarha’ u manastiru Krka, otpremljena pomoć od oko tone mesa i mesnih prerađevina. Reč je o humanitarnoj akciji koju su po 15.put zaredom organizovali Samostalna demokratska srpska stranka, Zajedničko veće opština, opštine Borovo, Erdut, Markušica i Negoslavci te Veća srpske nacionalne manjine Vukovarsko-sremske i Osječko-baranjske županije, grada Vukovara i opštine Trpinja. Humanitarnu pomoć je iz mesnice ‘Bođirković’ u Borovu preuzeo jeromonah Heruvim, profesor Bogoslovije koja je prošle godine proslavila veliki jubilej, 400 godina od osnivanja.

- Prosveta je u okviru naše nacionalne zajednice dugog veka, Bogoslovija je svedok i garant opstanka našeg naroda u Republici Hrvatskoj, a ova akcija je odraz velike brige srpskog naroda i lokalne samouprave sa područja istočne Slavonije, Baranje i zapadnog Srema, rekao je jeromonah Heruvim dodajući da ova donacija pokriva potrebe za ishranom đaka tokom čitavog drugog polugodišta. Bogosloviju ‘Sveta Tri Jerarha’ trenutno pohađa 48 polaznika, od kojih i trojica sa istoka Hrvatske. Jeromonah Heruvim se u ime rektora Bogoslovije, vladike Fotija i nastavničkog veća, zahvalio donatiorima na pomoći.

- Želim da izrazim reči zahvalnosti za sve ove godine. Nadamo se da će tradicija biti nastavljena i da ćemo i dalje živeti u zajedništvu, ljubavi i slozi, kako bi izgradili bolju budućnost za našu zajednicu, poručio je Heruvim.

Vrednost donirane hrane je 15 hiljada kuna, kaže koordinator ovogodišnje akcije Dušan Jeckov, predsednik Županijske organizacije SDSS-a u Vukovarsko-sremskoj županiji i načelnik opštine Negoslavci. ‘Sećam se perioda mirne reintegracije kada je stanje u manastiru bilo jako teško i kada je trebalo sve aktivnosti pokrenuti, a one su podrazumevale da ako želimo imati obrazovanu decu, moramo obezbediti uslove za to. Trudili smo se da maksimalno pomognemo i drago mi je da smo nastavili s dobrom praksom zajedništva’, rekao je Jeckov zahvalivši svima koji su i ove godine učestvovali u humanitarnoj akciji za manastir Krka.

1/1