>

novosti logo

Društvo Društvo
Piše -

HRT jest javni servis u punome smislu te riječi’

‘Ne stoje tvrdnje o tzv. rigidnoj kulturnoj revoluciji. Navedena sintagma povezana je s kineskim komunističkim sustavom u 20. stoljeću te nema nikakve veze s Hrvatskom u 21. stoljeću, a ponajmanje s Hrvatskom radiotelevizijom’, navodi se u reakciji Siniše Kovačića

Pozivamo vas da u cilju objektivnog informiranja javnosti objavite ovaj odgovor na objavljenu informaciju na članak pod naslovom Vršitelj služnosti objavljen 25. srpnja 2016. godine na mrežnim stranicama tjednika Novosti.

Uzimajući u obzir činjenicu da je riječ o specifičnoj novinarskoj vrsti – osvrtu, Hrvatska je radiotelevizija radi istinitog i objektivnog informiranja javnosti ovim putem ipak dužna istaknuti kako stavovi autora izneseni u navedenome članku ne odgovaraju istini.

Naime, u članku koji problematizira upravljanje Hrvatskom radiotelevizijom nakon isteka šestomjesečnog mandata vršitelja dužnosti glavnog ravnatelja Siniše Kovačića – a u svjetlu činjenice da Sabor u tome razdoblju nije uspio izabrati glavnog ravnatelja – autor navedenog članka iznosi uvredljive i neistinite tvrdnje.

Pišući o vršitelju dužnosti glavnog ravnatelja Siniši Kovačiću, autor navodi kako je riječ o čovjeku koji je u manje od pet mjeseci koliko vodi HRT, uspio srozati ionako bijedan rejting nečega što se danas valjda smo u šali naziva javnim servisom.

Navedena je tvrdnja neistinita, uvredljiva i omalovažavajuća te se njome nanosi izravna šteta Hrvatskoj radioteleviziji kao javnome medijskom servisu svih građana Republike Hrvatske.

HRT jest javni servis u punome smislu te riječi, te izvješćujući o svim bitnim dijelovima hrvatskog društva, u cjelini ispunjava svoju Zakonom i Ugovorom s Vladom Republike Hrvatske propisanu ulogu i zadaću.

Nadalje, javnosti je poznato kako je Hrvatska radiotelevizija u prvih šest mjeseci ove godine bila, u usporedbi s ostalih pet programa drugih nacionalnih televizija po ukupnom udjelu u gledanosti (SHR) za sva svoja četiri televizijska programa.

Prema podacima o gledanosti u kupan prosječni dnevni udio u gledanosti za sva četiri programa Hrvatske radiotelevizije u razdoblju od 1. siječnja do 30. lipnja ove godine iznosio je 29,90 %, što je 2% više od prosječnoga dnevnog udjela u gledanost koji je u tome razdoblju ostvarila po gledanosti druga nacionalna televizija.

Iz navedenih povjerljivih podataka razvidno je kako ne stoje autorove paušalne i bez ikakve prethodne provjere iznesene tvrdnje o navodno bijednom rejtingu nečega što se danas valjda samo u šali naziva javnim servisom, već je točno upravo suprotno, to jest da je Hrvatska radiotelevizija najutjecajniji medij u Republici Hrvatskoj.

Nadalje, ne stoje tvrdnje o tzv. rigidnoj kulturnoj revoluciji. Navedena sintagma povezana je s kineskim komunističkim sustavom u 20. stoljeću te nema nikakve veze s Hrvatskom u 21. stoljeću, a ponajmanje s Hrvatskom radiotelevizijom.

Napominjemo i da je tijekom mandata bivše uprave postojao popis medija i novinara kojima je bilo zabranjeno gostovanje u emisijama Hrvatske radiotelevizije, što više nije slučaj.

Na koncu, što se tiče pitanja upravljanja Hrvatskom radiotelevizijom nakon isteka šestomjesečnog mandata vršitelja dužnosti glavnog ravnatelja Siniši Kovačiću, ističemo kako je pitanje zakonskih rješenja stvar za to nadležnih državnih tijela te nijedna strukovna ili interesna udruga ne bi trebala prejudicirati način na koji će ta tijela riješiti ovu situaciju.

Također, vodstvo Hrvatske radiotelevizije svoj će posao do rujna nastojati odraditi u najvećoj mogućoj mjeri profesionalno te poštovati svaku odluku mjerodavnih državnih institucija, odbacujući pritom svaki oblik medijskoga pritiska na te institucije.

S poštovanjem

Siniša Kovačić, vršitelj dužnosti glavnog ravnatelja Hrvatske radiotelevizije