Novosti

Društvo

HRT-ova niska bisera

Permanentni skandal na javnoj televiziji: ‘HRT-om i dalje vladaju kadrovi Tomislava Karamarka. Andrej Plenković prepustio im je HRT, tako da oni kadroviraju kako ih je volja’, kaže jedan zaposlenik HRT-a

0wratojb44b03xgmhnl11zunhm1

Tomislav Karamarko i Katarina Periša Čakarun

Hrvatsku radioteleviziju potresa skandal za skandalom. Čim se jedan utiša, zamijeni ga drugi i tako već mjesecima. Od gostovanja revizionista Igora Vukića kojem je Jasenovac ‘radni logor’, preko isprike redakcije teleteksta Hrvatskom žrtvoslovnom društvu u kojoj je ustaški dječji logor Jastrebarsko proglašen ‘domom za siročad’, do skandala s ulaznicama za finale Svjetskog prvenstva u nogometu u koji je uključen glavni sportski komentator Drago Ćosić. Sve to ovom vodstvu HRT-a nije bilo dovoljno nego su još pokrenuli postupak izvanrednog otkaza o radu novinaru i predsjedniku Hrvatskog novinarskog društva Hrvoju Zovku.

Ovaj donedavni urednik Četvrtog programa HTV-a i autor naširoko hvaljenog i vrlo gledanog dokumentarnog filma o nepodobnom generalu Petru Stipetiću dobio je poziv na iznošenje obrane uoči mogućeg otkaza ugovora o radu, o kojem će na kraju odlučiti glavni ravnatelj HRT-a Kazimir Bačić. Povod za tako drastičan potez prema bivšem dopisniku HTV-a iz Beograda, koji je na HRT-u od 1998. godine, sukob je s ravnateljicom Informativnog medijskog servisa Katarinom Perišom Čakarun. Prema prisavskim kuloarima, Zovko je ravnateljici poslao e-mail sa zahtjevom da ga razriješi dužnosti izvršnog urednika Četvrtog programa. Ostavku je podnio zbog učestalih slučajeva cenzure i organizacijskog raspada. Tim povodom zatražio je i sastanak s Perišom Čakarun, koji je završio verbalnim sukobom nakon što je ova već prihvatila Zovkovu ostavku. Iz ureda ravnateljice čula se svađa, a kuloari tvrde da je Zovku kao krimen uzet angažman u HND-u zbog kojeg je, navodno, zanemario obaveze prema matičnoj kući. Zovko je jedan od rijetkih urednika koji je na HTV pozivao goste poput profesora Dejana Jovića i novinarke Novosti Tamare Opačić koji nisu po volji velikoj većini prisavskih šefova.

Kako kažu upućeni, nije pristajao na nametanje izbora sugovornika, što je samo po sebi bio dovoljan razlog da ga se smijeni. Zovko, međutim, u više od dvadeset godina rada na javnoj televiziji nikada nije dobio ni opomenu, a kamoli da je počinio neki teži prekršaj, tako da je među njegovim kolegama ovakav oštar potez Periše Čakarun protumačen kao oblik zastrašivanja i jasna poruka ostalima što će im se dogoditi ako se usude reći što misle ili se još i angažiraju u HND-u. Nedavno imenovanje Katje Kušec za urednicu Prvog programa HTV-a doživljeno je kao još jedna potvrda prevlasti HNIP-ovaca, udruge novinara koja se s oštro desnih političkih pozicija suprotstavljala HND-u i čiji je bivši prvi čovjek Siniša Kovačić bio ravnatelj HRT-a.

Iako svađe na HRT-u, baš kao i u svakoj novinskoj redakciji, nisu rijetkost, kola su se slomila na Zovku. On je prvi novinar kojem se zbog verbalnog delikta prijeti izvanrednim otkazom, što naši sugovornici s Prisavlja tumače kao politički čin. ‘HRT-om i dalje vladaju kadrovi Tomislava Karamarka. Uostalom, sjetite se fotografije na kojoj su Periša Čakarun i Karamarko zagrljeni u autobusu. Andrej Plenković prepustio im je HRT, tako da oni kadroviraju kako ih je volja. Kada predložite temu o desnici u HDZ-u, odmah vas poklope kako je nema smisla raditi jer da je ta priča prenapuhana’, kaže jedan od zaposlenika HRT-a. Nitko se ne usudi prigovoriti ni zbog sramotne isprike na teletekstu HRT-a u kojoj se partizansko oslobađanje jednog od najtužnijih logora u Drugom svjetskom ratu, onog u Jastrebarskom, naziva napadom na dom za ratnu siročad.

S druge strane, za vanjsku produkciju podobnima se isplaćuju stotine tisuća kuna, poput igrano-dokumentarne serije ‘Rat protiv rata’ Miljenka Manjkasa koja je dobila 400.000 kuna, što je zadnjeg dana mandata potpisom ugovora omogućio spomenuti Kovačić. Ili više od pola milijuna kuna koliko je plaćeno za sramotnu seriju ‘Je li moglo drugačije’ u kojoj se opravdavaju privatizacijski grabež, korupcija i bezakonje, a na što je upozorio ogranak HND-a s HRT-a. Zbog afere s ulaznicama, čime se bavi i DORH, Drago Ćosić je dobio redovan otkaz bez prava na otpremninu. Ovih dana s funkcija su razriješeni ravnatelj tehnologije Nikola Bonačić Krešić i ravnatelj produkcije Jozo Barišić, kojem se zamjera upravo suradnja s vanjskim producentskim kućama.

‘Ovih sam dana shvatila da nema spasa. Da su od javne televizije odustali svi. Na žalost, s pravom i građani. Nemar i neodgovornost davno su pokazale sve političke elite uključujući ovu’, napisala je prije nekoliko dana na Facebooku novinarka Maja Sever, prosvjedujući na godišnjicu ukidanja emisije ‘Hrvatska uživo’. Uistinu, spas se ne nazire pa bi HTV trajno mogao ostati bez programa, kao prije koji mjesec kada im je nestala slika s ekrana. Zbog toga, pogađate, nitko nije odgovarao, kamoli dobio izvanredni otkaz.

Društvo

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više