>

novosti logo

Društvo Društvo

HRT-ovi zlatni dečki

Tokom 2016. Željko Pervan dobivao je oko 20.000, Romano Bolković između 7000 i 7500, Tihomir Dujmović od 3000 do 4000 kuna u bruto iznosu po emisiji, posvjedočila je bivša v.d. ravnateljica produkcije na HTV-u u nastavku procesa koji je Siniša Kovačić pokrenuo protiv izdavača Novosti

Željko Pervan dobivao je oko 20.000 kuna po emitiranoj emisiji jednom tjedno na HTV-u, Romano Bolković za svoj talk show između 7.000 i 7.500 kuna bruto, dok je Tihomir Dujmović primao od 3.000 do 4.000 kuna u bruto iznosu. Podaci su ovo o honorarima koje su tokom 2016. godine dobivali vanjski suradnici koje je angažirala Hrvatska radiotelevizija dok je na njenom čelu kao vršitelj dužnosti ravnatelja bio Siniša Kovačić. Iznijela ih je u utorak Sanja Ivančin, v.d. ravnateljica produkcije na HTV-u od ožujka do listopada 2016. godine, kao svjedokinja na nastavku suđenja koje je pokrenuo Kovačić protiv Srpskog narodnog vijeća, kao izdavača Novosti, zbog članka ‘Tako to čine štetočine’ objavljenog u listopadu 2016. godine. Novinar Igor Lasić u tekstu je kritički problematizirao Kovačićev mandat za vrijeme kojeg se, kako je napisao, HRT klerikalizirao i ideološki svrstao na desnu stranu političkog spektra, a pisao je i o raznim unosnim ugovorima za vanjsku produkciju.

Sanja Ivančin, koja se nakon odlaska Kovačića neuspješno kandidirala na funkciju ravnateljice HRT-a, kazala je da ju je na mjesto v.d. ravnateljice produkcije imenovao Kovačić, s kojim se do tada nije znala, ali su mu je preporučili s javne televizije. Zajedno s njom, novu Kovačićevu ekipu, koja je zamijenila dotadašnje kadrove Gorana Radmana, činili su za program zaduženi Jozo Barišić, Ružica Renić, Tončica Čeljuska i Krešimir Čokolić. Prema njenim riječima, Pervana je zbog njegovog specifičnog humora angažirala Ružica Renić. S obzirom na to da je, uz to što je bio glavni glumac, pisao i scenarij za emisiju ‘Naknadno’, svojevrsnu kombinaciju stand-up komedije i sitcoma, Pervan je – kaže Ivančin po sjećanju – dobivao oko 20.000 kuna preko svoje producentske kuće koja je na sebe preuzela dio posla. Tokom 2016. godine emitirano je 14 epizoda, ali unatoč dobrom terminu nije naišao na prijam publike – gledanost mu je bila između tri i četiri posto opće populacije.

‘Bolković je kao vanjski suradnik dobivao honorar i to oko 7.000 do 7.500 kuna bruto za emisiju koja je išla jednom tjedno. Moja procjena je da je Dujmović dobivao 3.000 do 4.000 bruto po emisiji za nazivanje gostiju, njihovo dovođenje, komunikaciju i vođenje emisije’, kazala je Ivančin, dodavši da je normalno da je Kovačić želio osvježiti HTV, radi čega je i doveo poznata imena poput, kako je kazala, ‘domoljubno desno’ politički orijentiranog Dujmovića.

Bolković je, da podsjetimo, vodio emisiju ‘1 na 1’ koja se i dalje emitira na HTV-u u različitim terminima. Krajem 2016. godine, kada je prikazivana četvrtkom u 22.00 sata, jedva je dostizala jedan posto gledanosti, zbog čega je pomaknuta u kasniji termin. Dujmović je pak vodio politički talk show ‘Iza zavjese’ ugošćavajući i ljude poput predsjednice udruge U ime obitelji Željke Markić, a cijeli angažman na HTV-u, i to formalno u Zabavnom programu, ostat će upamćen po priznanju da ga je predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović, nakon spornog puta u SAD, izabrala kao novinara koji će napraviti intervju. Dujmović je povjerenje potvrdio jer tokom cijelog razgovora nije postavio nijedno pitanje koje bi bilo neugodno za tadašnju predsjednicu. Ipak, doseg mu je bio veći nego prethodnog dvojca, pa je prosječno imao tri posto gledanosti, ali ni to mu nije pomoglo da mu HRT iduće godine ne otkaže suradnju, iako se nudio raditi besplatno.

Ivančin je na saslušanju govorila i o seriji ‘General’ Antuna Vrdoljaka. Prema njenim riječima, taj je projekt dočekao Kovačićevu ekipu i HRT ga je financirao s 9,5 milijuna kuna, s tim da je njegovu realizaciju tražio Jozo Barišić koji je bio zadužen za program. Kazala je da je osnovni problem s ‘Generalom’ raskorak između scenarija koji je HRT prihvatio i realizacije serije tri godine kasnije. ‘Raskorak se vidi i u faktografskom i kreativnom i produkcijskom pogledu. HRT ima pravo odbiti proizvod ako odudara u odnosu na prihvaćeni projekt. Ne znam zašto to nije učinjeno, s obzirom na to da se najavljivao angažman Salme Hayek i snimanje u Sahari, a Hayek u ‘Generalu’ nema, dok se snimalo u Đurđevcu umjesto u Sahari’, rekla je Ivančin.

O nalazima revizije poslovanja HRT-a u vrijeme Kovačićevog mandata o vanjskoj produkciji, koji su proslijeđeni Državnom odvjetništvu, kazala je da su ‘zlonamjerni’ i napravljeni s ciljem ‘krivog tumačenja situacije’. ‘Osobno sam bila u kriminalističkoj policiji, ali me nakon toga više nisu zvali. Neslužbeno sam čula da je DORH odbacio prijavu’, dodala je. Također je rekla da sporni članak nije pročitala jer da ne čita ništa što je može uznemiriti, da ne zna je li zbog članka Kovačić – s kojim je ostala ‘u vrlo dobrim odnosima’ – imao konkretne posljedice, ali da je normalno da se čovjek uznemiri zbog negativnih napisa. Kazala je i da je za ugovaranje s vanjskom produkcijom bio zadužen Josip Popovac i da je Kovačićev tim imao na raspolaganju 20 milijuna kuna, s obzirom na to da je Radmanova ekipa potrošila 40 milijuna. Odgovarajući na pitanje o pozivu neovisnim producentima, rekla je da je HRT bio u vremenskoj stisci i da je otvaranje pristiglih ponuda prije završetka poziva u skladu sa zakonom i HRT-ovim pravilnikom. Ivančin tvrdi i da su ugovoreni iznosi bili u skladu sa standardima neovisne produkcije i da odstupanja nisu prelazila deset posto.

Svjedočio je i glavni urednik Novosti Nikola Bajto koji je kazao da je Lasić novinar koji duže vremena prati rad HRT-a, da je neko vrijeme surađivao s HR-om i da je tekst bazirao na javno dostupnim podacima o poslovanju, posebno s neovisnim producentima, kao i na iskazima zaposlenih na HRT-u kojima je jamčio da im neće objaviti identitet zato što im je zabranjeno javno istupanje i komentiranje stanja na HRT-u. ‘Da su informacije iz teksta točne potvrdio je kasnije Nadzorni odbor HRT-a koji je nalaze proslijedio nadležnim tijelima. HRT je javna medijska kuća koju financiraju građani putem plaćanja pristojbe pa je stoga razumljiv interes javnosti posluje li po pravilima ili ne’, rekao je Bajto, naglasivši da je sadašnja Uprava HRT-a podignula više od 30 tužbi protiv drugih medija tražeći besramno visoke odštete koje su više čak i od onih koje dobivaju žrtve najgnusnijih zločina u ratu.

Andrijana Kovačić, supruga Siniše Kovačića, na saslušanju je kazala kako joj je muž bio šokiran kada je pročitao tekst i da je dva tjedna bio u teškom stanju, zbog čega je zatražio i stručnu pomoć. Mučio se s nesanicom pa je pio biljni čaj, a ona mu je kao stomatologinja, kojoj je ta vrsta lijekova dostupna, davala Normabele. Neugodnosti je, kaže, imalo i njihovo osmogodišnje dijete kojem su u školi govorili da mu je otac kriminalac, za što krivi roditelje koji su instruirali djecu. Rekla je i da je Kovačić odustao od prijave na natječaj za glavnog ravnatelja pa je nakon što je vodio Dnevnik 3 otišao s HRT-a u Hrvatsku katoličku mrežu.

Odvjetnica tuženika Lina Budak prigovorila je njenom iskazu jer je u suprotnosti s iskazom tužitelja, kao i zbog pristranosti. Siniša Kovačić od SNV-a traži odštetu od 50.000 kuna. Suđenje se nastavlja u rujnu.

1/1