Novosti

Politika

Hrvatska će zagovarati ulazak Srbije u EU, ali uz poštivanje svih kriterija

Kao nastavak otopljavanja odnosa između Hrvatske i Srbije, na ministarskom sastanku u Subotici dogovoren je dolazak predsjednika srpske Komisije za nestale Veljka Odalovića u ponedjeljak u Zagreb, a u Hrvatsku stiže i ministrica Tanja Miščević koja će razgovarati o hrvatskom iskustvu pregovaranja s EU

Large dacic

Gordan Grlić Radman i Ivica Dačić

Ono što je započeto na prijemu Srpskog narodnog vijeća na pravoslavni Badnjak 6. januara u Zagrebu, nastavljeno je 28. siječnja na Velikom prelo u Subotici gdje su se ponovo sastale visoke delegacije Hrvatske i Srbije s ciljem dodatnog otopljavanja ne baš idiličnih odnosa između dviju država. Uz ministre vanjskih poslova Gordana Grlića Radmana i Ivice Dačića, u Suboticu su došli i drugi ministri, zastupnici i poslanici, te predstavnici dviju manjinskih zajednica Hrvata u Srbiji i Srba u Hrvatskoj koji predstavljaju most suradnje u odnosima dviju država.

Šefovi diplomacija, kako su rekli, dogovorili su novi bilateralni susret za čije održavanje je potrebno odraditi bitne korake s ciljem smanjenja razlike u pogledima na prošlost i rješavanjem otvorenih pitanja. Istaknuto je da suradnja nema alternativu i da je u interesu obje države, čemu je pridonio i nedavni susret hrvatskog premijera Andreja Plenkovića i srpskog predsjednika Aleksandra Vučića na marginama foruma u Davosu kao, kako je kazao Dačić, "najveći pozitivan poticaj i okvir za dalju saradnju i predstojeće razgovore".

Kao i nakon sastanka u Zagrebu, ministri su istaknuli da dvije strane imaju različite poglede na prošlost, ali su poručili da će stručni timovi dva resorna ministarstva narednih mjeseci pripremiti platformu za njihov bilateralni sastanak na kojem bi se operativno i konkretno trebalo utvrditi što je potrebno učiniti za daljnji razvoj i unaprjeđenje odnosa Srbije i Hrvatske.

- U narednih mesec dana održaće se niz sastanaka radnih grupa iz ministarstva spoljnih poslova na kojima će se da se analizira stanje kako bi se napravio pregled svih pitanja kojima treba da se bavimo. Još prije nekoliko dana formirane su radne grupe i koordinatori koji će da naprave inventar, a još treba da se odredi nacionalni koordinator. Ministarka u Vladi Srbije Tanja Mišćević će razgovarati o temama vezanim za EU, iskustvima Hrvatske vezanim za ulazak u EU, a nakon toga u narednim mesecima da se pripremi platforma za bilateralni sastanak ministara sa željom da vidimo šta konkretno možemo napraviti u razvoju odnosa i šta bi od svega bilo najbolje za naše građane – kazao je Dačić i pozdravio sudjelovanje ministara iz redova manjinskih zajednica u dvjema Vladama te dodao da se vode razgovori i oko ostalih pitanja poput prekogranične suradnje, željezničkih pruga, puteva, zdravstvenih usluga, transplantacije organa…

- Različitosti se trebaju reducirati do zajedničkog pogleda, moramo govoriti iskreno i otvoreno, nitko se ne smije pretvarati da se ništa nije dogodilo prije 30 godina. Određena pitanja opterećuju naše odnose, ali ne želimo da ona opterećuju manjinske zajednice u našim zemljama. Moramo raditi i surađivati u interesu građana, jer politika je izuzetno odgovorna disciplina, a naši građani očekuju upravo unaprjeđenje i dobrosusjedske odnose kao manifestaciju političke zrelosti, posebno u trenutku velikih izazova - rekao je Grlić Radman i objasnio da je na sastanku u Subotici predstavio hodogram susreta na razini pomoćnika i suradnika koji će u bilateralnim konzultacijama napraviti inventar pitanja i odnosa o kojima treba razgovarati. Hrvatska, kako je rekao, već ima koordinatora.

Za idući tjedan najavljen je dolazak srpskih dužnosnika u Zagreb, prije svega prvog čovjeka Komisije za nestale Veljka Odalovića koji će u ponedjeljak imati susrete u Ministarstvu branitelja i ministrice Tanje Miščević koja će se sastati s predstavnicima Ministarstva vanjskih poslova.

- Hrvatskoj je u interesu pomoći i dati podršku Srbiji u njenom europskom putu, ali treba razgovarati i o ispunjenju kriterija, o vladavini prava, pregovaračkim poglavljima 22 i 24, nestalim osobama, procesuiranju ratnih zločina, položaju logoraša. Nakon svih ovih susreta moći ćemo ozbiljno razgovarati o svim temama, ne samo o bilateralnim. Svima nama su u interesu mir, stabilnost i sigurnost. Bitno je da se otvoreno razgovara i da se razlike smanje. Treba voditi računa o političkoj odgovornosti da se što manje posla ostavi budućim generacijama. Treba poštivati drugog i drugačijeg. U duhu dobrosusjedstva, prije svega unutar zemalja zapadnog Balkana i članicama EU, ulazak Srbije u EU logično ide preko Hrvatske koja će biti njen zagovornik, ali uz poštivanje svih kriterija. Srbiji želimo ispunjavanje svih njenih ciljeva - istaknuo je Grlić Radman i dodao da je impozantna zgrada Hrvatskog doma, koja se gradi u Subotici, konkretan rezultat brige Republike Hrvatske za opstojnost hrvatskog identiteta i jezika Hrvata u Vojvodini i Srbiji.

- Hrvatska je uvijek bila grijač odnosa, ali trebala je i druga strana da prihvati ruku. Drago mi je da je končano prihvaćena. Srbi u Saboru imaju tri zagarantirana mjesta i koalicijski su partneri. Želimo da to imaju i Hrvati, da se to pitanje riješi recipročno – kazao je Radman.

Dvojica ministara nisu odgovarala na pitanja novinara, uz Dačićevu opasku da ponekad "suvišne reči koje se izgovaraju mobu da budu prepreka za rešavanje nekih pitanja oko kojih je potreban dogovor".

Izražavajući zadovoljstvo što je u Subotici, Milorad Pupovac, predsjednik SDSS-a, rekao je da su mnogi mislili da će pokušaj otopljavanja odnosa dviju država stati nakon Božićnog prijema SNV-a.

- Da ne bude tako, već tada smo se dogovorili da ćemo se opet sastati u Subotici na današnji dan, a u međuvremenu je bilo i drugih susreta pa i na najvišoj razini između Plenkovića i Vučića, a bit će ih još. Predstavnici manjinskih zajednica – Srba iz Hrvatske i Hrvata iz Srbije - dogovorili su da ćemo u idućih mjesec dana održati bilateralne susrete u Hrvatskoj na kojima ćemo razmijeniti zajednička iskustva i formulirati pitanja koja možemo sami razriješiti ili ih delegirati vladama zemalja da one to učine. Nastavljamo razgovarati i uvjeren sam da će skeptici koji su očekivali zastoje biti razuvjereni. To je naš zajednički interes. I ova puna dvorana i veliki odaziv hrvatskog naroda na prelo u Subotici svjedoče da su i oni osjetili da imaju više prostora i da se stvara atmosfera u društvu da slobodno uživaju u svojoj tradiciji na zajedničko zadovoljstvo – rekao je Pupovac.

Prema riječima Jasne Vojnić, predsjednice Hrvatskog nacionalnog vijeća, od izuzetne je važnosti da su razgovori nakon dvije godine zastoja nastavljeni.

- U HNV-u se radujemo rješavanju otvorenih pitanja, posebno obrazovanja, školovanja na hrvatskom jeziku, da neće biti straha da se djeca upisuju u škole s programom na hrvatskom, da se riješi pitanje školskog centra, da se časopis Hrvatska riječ više neće tražiti ispod pulta, da će se predodžba o Hrvatima u Srbiji mijenjati i da će se svi osjetiti poboljšanje odnosa – rekla je Vojnić.

Prvi čovjek DSHV-a i ministar u srpskoj Vladi Tomislav Žigmanov izrazio je zadovoljstvo što je Subotica opet domaćin visokim delegacijama, te kazao da se raduje bogatim i plodnim odnosima sa srpskom zajednicom u Hrvatskoj s kojima su zajednički posvećeni stvaranju komunikacije između dviju država. Što se tiče donošenja odluka na terenu, vertikala još nije donesena, dodao je Žigmanov, istaknuvši primjer Sombora i Subotice kao i potrebe hrvatske zajednice da se riješe komunalni problemi.

Video prilog s Velikog prela u Subotici možete pogledati ovdje ili klikom na fotografiju iznad teksta.

Politika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više