>

novosti logo

Piše Novosti

SABA RH: Hrvatska nije civilizirana država sve dok tolerira ustaški pozdrav

Budući da nadležna tijela nisu reagirala na isticanje ustaškog pozdrava u Jasenovcu, deklarativne izjave o antifašizmu hrvatskih dužnosnika se ne mogu smatrati ozbiljnima, a još manje izrazima iskrenog antifašističkog uvjerenja, poručuju iz Saveza antifašističkih boraca

Savez antifašističkih boraca i antifašista Republike Hrvatske reagirao je na ploču s ustaškom krilaticom ‘Za dom spremni’ koju su u centru Jasenovca postavili veterani HOS-a Jasenovca i Udruge dragovoljaca HOS-a Grada Zagreba u znak sjećanja na 11 poginulih pripadnika 1. satnije Ante Paradžik Hrvatskih obrambenih snaga.

‘Budući da nadležna tijela državne vlasti nisu reagirali na ponovno isticanje ustaškog pozdrava, upozoravamo da se deklarativne izjave o državnom antifašizmu hrvatskih dužnosnika ne mogu smatrati ozbiljnima, a još manje izrazima iskrenog antifašističkog uvjerenja. Sve dok se tolerira ustaški pozdrav na sportskim terenima i drugim javnim okupljanjima, sve dok se na internetskim portalima raspiruje mržnja prema Srbima, Židovima, Romima i građanima antifašističkog opredjeljenja i slavi zločinački ustaški režim, sve dok JUSP Jasenovac ne reagira na napade na jasenovačku žrtve, Hrvatska neće biti civilizirana država oslobođena naci-fašističkog nasljeđa’, navodio se u priopćenju.

‘Valja se upitati zar Jasenovac ne zaslužuje isti tretman kao i Auschwitz u pogledu negiranja zločinačkog karaktera logora. Znači li šutnja nadležnih državnih tijela da je konačno srušen ‘mit o Jasenovcu’, koju uporno nameću hrvatski ultrancionalisti? Čini se da jasenovačku žrtvu i pravu istinu o logoru u Jasenovcu nanovo preplavljuju hrvatski domoljubi s ustaškom krilaticom ‘Za dom spremni’. Naša je civilizacijska i domoljubna dužnost obraniti istinu o stradanjima 85.000 ljudi, Srba, Židova, Roma, ali i Hrvata antifašista’, zaključuju iz SABA-e.

1/1