>

novosti logo

Vijesti / Kultura Vijesti / Kultura

Hrvatska premijera filma ‘Delirijum tremens’

Zagrebačka publika je urnebesnu crnu komediju Gorana Markovića nagradila velikim aplauzom

U okviru Dana srpske kulture, 30. oktobra u kinu Cinestar u zagrebačkom Kaptol centru održana je hrvatska premijera filma ‘Delirijum tremens’ Gorana Markovića kojoj je prisustvovao glavni glumac Tihomir Stanić.

Film, nastao po motivima kazališne predstave, ima za junaka glumca Dagija Popovića koji uz bezbrojne predstave svakodnevno radi i na snimanju filmova i serija i predaje na akademiji, a pri tome konzumira, kako jednom prilikom kaže, okean alkohola. Kad završi u bolnici zbog delirijum tremensa (alkoholnog ludila), a onda zbog upale kičme koja ga paralizira, misleći da je na akademiji počne poučavati glumi svoja tri cimera, čime im pomaže u oporavku. Pojavom psihoanalitičarke kreće proces psihodramske terapije koji od Dagija čini novog čovjeka koji se odriče ovisnosti od alkohola i glume. Ne čudi zato što je publika ovu urnebesnu crnu komediju, koja često biva i drama puna gorčine i suosjećanja, nagradila aplauzom.

U razgovoru s Anetom Vladimirov, predsjednicom zagrebačkog pododbora ‘Prosvjete’, Stanić je pričao kako je došlo do ideje, prvo za predstavu, a onda i za film.

- Kad smo Predrag Ejdus i ja igrali Geteovog ‘Fausta’, Ejdus se razboleo i bio u sličnom stanju kao na filmu. To je ispričao meni, a ja Goranu Markoviću koji je potom Ejdusu došao s magnetofonom i iz te priče napravio predstavu. Pripremali smo se da snimimo film, a Ejdus je bio toliko bolestan da je svima bilo jasno da ne može da igra. Umro je nekoliko dana nakon početka snimanja i ovaj film je posvećen njemu. Shvatio sam da, ako budem pokušavao da igram umesto njega, ništa nećemo napraviti i da moram da igram svoju ulogu - rekao je Stanić.

- Jedan sam od onih koji veruje da je vreme u kome živimo bolje od onog koje je prošlo, a vreme koje dolazi bolje od onog koje sad živimo, bez obzira kako percipiramo sve što nam se događa. Zbog toga što smo bili mlađi i lepši, verujemo da je prošlost bila bolja, ali čak i kad bi neko dokazao da je to bilo zlatno doba, ono je prošlo nepovratno. Iskreno verujem da se sve što je dobro u kinematografiji ex-Yu događa sada i događaće se ubuduće - rekao je Stanić publici, a onda im izrecitirao pjesme Branka Ćopića i Ljubomira Simovića.

U izjavi za Novosti Stanić je kazao da su Dani srpske kulture i slične manifestacije prilika da publika vidi dostignuća srpske kulture.

- Nažalost, u bioskopima se distribuiraju samo komercijalni hitovi, a ovakvi filmovi jako se teško distribuiraju van sredina u kojima su nastali. Zato mi je izuzetno drago da se ovaj film prikazuje u zagrebačkom bioskopu - rekao nam je Stanić

- Pre 14 dana smo igrali na Gavellinim večerima s predstavom ‘Petrijin venac’ i to nam mnogo znači jer je to tipična priča na resavsko kosovskom dijalektu na kome piše pisac Dragoslav Mihajlović. Ta priča je doprla do publike, dobili smo nagradu za najbolju predstavu, a oni koji su bili na dodeli kažu da su ljudi bili oduševljeni. Zato sam zahvalan ‘Prosvjeti’ što je u svoj program uključila Markovićev film i moje gostovanje - rekao je Stanić.

1/2