Novosti

Društvo

Hrvatski dres zamijenili srpskim

Teniska braća Matej i Ivan Sabanov, rođeni Subotičani koji već 15 godina žive u Osijeku, odlučili su ubuduće igrati za Srbiju. Motiv im je igranje Davis Cupa i nastavak suradnje s Novakom Đokovićem

Large sabanov

Matej i Ivan Sabanov (foto Dejan Rakita/PIXSELL )

Teniska braća blizanci Matej i Ivan Sabanov (29) odlučili su ubuduće nastupati za Srbiju, umjesto Hrvatske za koju su igrali tijekom svoje dosadašnje karijere. Kako su kazali rođeni Subotičani, koji od 10. godine žive u Osijeku, cilj im je dogurati do Davis Cup reprezentacije Srbije, što bi u Hrvatskoj ionako teško uspjeli pored najboljeg para na svijetu Mate Pavića i Nikole Mektića. Na službenim stranicama ATP-ja uz njihova imena već stoji srpska zastava.

Trenutačno se nalaze na 94. mjestu ATP ljestvice parova, a u karijeri imaju osvojen jedan naslov na ATP Touru i to ovogodišnji u Beogradu na Srbija Openu do kojeg su došli bez izgubljenog seta. Imaju i 28 manje vrijednih ITF naslova.

Obojica su često u intervjuima isticali kako im je Novak Đoković uzor, ali i kako uživaju veliki potporu najboljeg svjetskog tenisača.

„Potpora Novaka Đokovića nešto je što se ne može opisati riječima. On je naš uzor oduvijek, i osoba kojoj se divimo tijekom naših karijera. Njegova podrška znači nam jako puno. Svaki njegov savjet izuzetno je vrijedan za naše karijere i velika nam je čast što imamo prilike učiti od takvog tenisača. Trenirali smo kod njega, pružio nam je najbolje moguće uvjete, i to je ono što nam je zaista trebalo“, rekao je Matej.

„Igrali smo po cijelom svijetu, na svakakvim mjestima, prošli teške situacije. Često smo bili sami, jer nismo imali financijskih mogućnosti za trenera. Sad je s nama i brat Aleksandar, koji nas trenira, baš kao i prijatelj Ivan Bjelica. Kada dođu i oni i roditelji, puno nam to znači. Nije slučajno da smo najbolje igrali blizu kuće, u Beogradu. Taj osjećaj da su tu ljudi koji cijeli život vjeruju u nas, čak i kad fizički nisu bili s nama, bio je veliki vjetar u leđa“, komentirao je nedavno Matej.

Braća su se već tužila da u Zagrebu skoro pa da nemaju gdje trenirati, da nemaju apsolutno nikakvu financijsku podršku od saveza te da teško sklapaju kraj s krajem jer je nažalost od parova i turnira je teško živjeti. Primjera radi, za Challenger turnir u Italiji dobili su po jedva 800€ kada su oduzeti porezi i sve ostalo. Na turnire putuju s autom u kojem su bezbroj puta znali i spavati, čekati mečeve i sve ostalo...

Na Wimbledonu su se zbog niskog renkinga morali razdvojiti, pa je Ivan zaigrao sa srpskim reprezentativcem Dušanom Lajovićem, a Matej s još jednim vojvođanskim Hrvatom koji igra za Srbiju Filipom Krajinovićem, igračima s kojima ih veže veliko prijateljstvo još od djetinjstva.

Društvo

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više