>

novosti logo

Piše Novosti

Hrvatski srednjoškolci prosvjedovali zbog klime + FOTOGALERIJA

Diljem svijeta održavaju se prosvjedi srednjoškolaca protiv klimatskih promjena, a u Hrvatskoj se marširalo u Zagrebu, Splitu, Varaždinu, Rijeci, Zadru i Osijeku

Zagrebački srednjoškolci danas su se okupili na Europskom trgu kako bi ukazali na štetne posljedice i nebrigu za dobrobit Zemlje. Tako su se upisali na mapu globalnih prosvjeda Petkom za budućnost koje je inicirala njihova švedska kolegica Greta Thunberg s ciljem da potakne političare na rješavanje problema klimatskih promjena.

Među okupljenima, njih oko 1500, uglavnom su bili gimnazijalci – i to iz 2., 3., 5., 10., 13. gimnazije, ako je suditi prema riječima organizatora. Naoružali su se transparentima, od onih duhovitih poput ‘Klima se klima‘, ‘Želimo pahuljice, ali ne one čokoladne‘, do onih nešto oštrijih i usmjerenih na političare kao što je ‘Više vjerujem u Djeda Mraza nego u Hrvatsku vladu‘, ‘Ozonske rupe su posljedica rupa na mozgu političara. Posebno zanimljiv bio je oslikani transparent koji je prikazivao obalu te natpis: ‘2050. Trg bana Jelačića, prvi red do mora‘. Njegova autorica Morana, učenica četvrtog razreda 13. gimnazije, rekla nam je da je pola njen škole došlo na prosvjed.

Na Markovom trgu okupljenima su se obratili njihove kolege. Ana Žerjav, učenica 2. gimnazije, rekla je kako su došli pred Markov trg kako bi pokazali otpor prema sistemu koji ne priznaje klimatske promjene. Objasnila je kako bi Hrvatska kao razvijena zemlja ovom problemu trebala pristupiti ozbiljno.

‘Što je Hrvatska napravila? Ništa‘, rekla je Žerjav te objasnila kako nam prijeti scenarij Tajlanda gdje se zbog onečišćenja uzrokovanog turizmom plaže moraju zatvarati za javnost.

Njena kolegica i organizatorica zagrebačkih prosvjeda Laura Skala iz Privatne klasične gimnazije rekla je kako vremena više nema jer je nastupila globalna kriza.

Prosvjednike je prethodno podržala i ministrica obrazovanja Blažena Divjak, Ministarstvo zaštite okoliša i energetike te hrvatski znanstvenici s Instituta društvenih znanosti Ivo Pilar, Instituta Ruđer Bošković, Instituta za političku ekologiju, Državnog hidrometeorološkog zavoda te profesori i znanstveni suradnici deset fakulteta iz Zagreba, Varaždina, Rijeke, Zadra i Osijeka.

A na sam prosvjed došlo je i nekoliko političara. Među njima je bio Tomislav Tomašević, aktualni vijećnik u zagrebačkoj Skupštini s dugogodišnjim stažom aktivista za zaštitu okoliša koji nam je zadovoljno rekao kako nije vjerovao da će doživjeti da je najstariji na nekom prosvjedu o klimatskim promjenama u Hrvatskoj. Osim njega, na prosvjed su došli i Dalija Orešković, Miro Bulj, Nikola Grmoja, Anka Mrak-Taritaš

Inače, prosvjedi su za danas najavljeni u još 1600 gradova diljem svijeta, a u Hrvatskoj su još održani u Splitu, Osijeku, Varaždinu i Puli.

1/7