Novosti

Politika

Hrvatski tjednik rehabilitira Merčepa

Uvijek sam govorio kako se nemam od čega braniti. I sada vjerujem u sebe i u svoju pravednost, poručio je pravomoćno osuđeni ratni zločinac u razgovoru za desničarski tjednik

2s3ku6v3c5fpjeh4hqmf9q3fscq

U najnovijem broju Hrvatskog tjednika svoje je mjesto našao i neveliki, ali bučno reklamirani razgovor s Tomislavom Merčepom, pravomoćno osuđenim ratnim zločincem koji je nakon izdržane tri četvrtine kazne odlukom Vrhovnog suda pušten na uvjetnu slobodu. Sud je u odluci naveo da mu je znatno pogoršano zdravstveno stanje, da je teško pokretan, kao i da je dosadašnjim izdržavanjem kazne zatvora u cijelosti ostvarena svrha njegovog kažnjavanja, pa je za očekivati da na slobodi neće činiti nova kaznena djela.

Merčep je 2016. osuđen na pet i pol godina zatvora jer kao zapovjednik postrojbe poznate kao ‘merčepovci’ devedesetih nije spriječio zločine nad srpskim civilima, a Vrhovni sud mu je 2017. kaznu povisio na sedam godina. Tužilaštvo ga je najprije teretilo da je zapovjedio zločine, ali su ga kasnije optužili da podređene nije spriječio u zločinima. Merčepovci su, prema presudi, na kutinskom, pakračkom i zagrebačkom području nezakonito uhapsili 52 osobe, od kojih su 43 ubili, tri se vode kao nestale, a šest ih je preživjelo mučenja i zlostavljanja.

Razgovor u Hrvatskom tjedniku počinje konstatacijom kako je Merčep, usprkos brojnim zdravstvenim poteškoćama, zadržao vedar i optimističan duh, kao i da još uvijek ne smije govoriti o svom sudskom postupku. ‘Uvijek sam govorio kako se nemam od čega braniti. I sada vjerujem u sebe i u svoju pravednost, ali o samom postupku, kao što rekoh, ne mogu’, poručio je pravomoćno osuđeni ratni zločinac.

O usporedbi s tretmanom Dragana Vasiljkovića, koji je pušten i protjeran iz Hrvatske nakon izdržana kazne od 13 i pol godina zatvora također zbog ratnog zločina, Merčep kaže mu ne pada na pamet uspoređivati svoj slučaj s drugim ljudima, napose ne s onima s kojima ‘nema ništa zajedničko’. ‘Najveće poniženje za jednoga hrvatskog državotvornog ratnika jest bilo kakvo uspoređivanje s mrziteljima i rušiteljima hrvatske države’, rekao je i dodao da Hrvatska ima pravo na svoju istinu. ‘To pravo treba braniti kao što smo ga branili u Domovinskom ratu, a to pravo treba priznati i drugima dok nam ne spore pravo na našu istinu. Napadi na hrvatske branitelje napadi su na stvarnost i ideju države’, rekao je ratni pomoćnik ministra unutarnjih poslova, koji, kako kaže, uvijek čvrsto vjeruje u ideju samostalne hrvatske države, pa svakodnevni napadi samo pokazuju koliko je ta država vrijedna.

Kratki razgovor dio je šireg teksta ‘Što je Hrvatskoj Tomislav Merčep, a što kapetan Dragan’, u kojem se Vjekoslav Magaš obrušio na aktualnu Vladu, kao i na Milorada Pupovca, tvrdeći da je ‘djelovanje njega i njegovog klijentelističkog kruga najegzaktniji primjer banditskog odnosa prema sustavu državnih i nacionalnih vrijednosti’.

Podsjetimo da je riječ o mediju u kojem se redovno negiraju zločini počinjeni u Jasenovcu, u kojem je maloljetna žrtva višestrukog silovanja sa zadarskog područja proglašena promiskuitetnom, u kojem je Kolinda Grabar-Kitarović najavila svoju drugu kandidaturu za predsjednicu države i koji u aktualnom broju donosi razgovor sa Srećkom Sladoljevom pod naslovom ‘Zaustavite teror nad hrvatskim narodom i ne lažite da ljudi umiru od koronavirusa’.

Politika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više