>

novosti logo

Hrvatsko Skoplje

U hrvatskom kraljevskom gradu Kninu koji ima gotovo tri hiljade nezaposlenih, a četvrtina stanovnika živi od raznih oblika socijalne pomoći, HDZ-ova gradonačelnica Josipa Rimac dosjetila se kako ovakvoj tužnoj socijalnoj slici stati na kraj: naručila je trometarski spomenik prvog predsjednika Franje Tuđmana, čija će izrada stajati oko 900 hiljada kuna. Spomenik, za koji je u tijeku izrada idejnog rješenja, trebao bi biti izrađen od aluminija ili bronce i otkriven 5. kolovoza, na 20. godišnjicu akcije 'Oluja'.

Tako bi se Tuđman, za kojeg bi gradonačelnica voljela da bude prepoznatljiv u povijesnom i simboličkom kontekstu u smislu ljubljenja zastave na kninskoj tvrđavi i trijumfalno podignutih ruku (ali ne i kao onaj koji je obilato pridonio razvoju socijale u tom gradu), trebao pridružiti već postojećim spomenicima u tom gradu: kralju Zvonimiru, spomeniku hrvatske pobjede Oluja 95 na središnjem Trgu Ante Starčevića i spomeniku zaslužnom Kninjaninu Lovru Montiju.

U Kninu, koji sve više postaje gradilište nabujalih mitomanskih simbola, također je u tijeku izgradnja jednog od najvećih sakralnih objekata u zemlji – Pastoralnog centra Gospe Velikog hrvatskog krsnog zavjeta. Za to je Vlada izdvojila deset milijuna kuna, što taj grad već sada pomalo čini hrvatskim Skopljem.

Tako se investira u jedan od najsiromašnijih gradova u zemlji, dok firme propadaju, a posla jednostavno nema. Možda bi bilo dobro da je gradonačelnica bolje razmislila, pa izradu jednog od tolikih spomenika barem naručila u jestivim materijalima, kao u zaboravljenoj zemlji u kojoj caruje drugarstvo i gdje su kuće od čokolade i marmelade. Jer građani Knina, ma što i tko bili, ne mogu se prehraniti ni broncom ni aluminijem, a zbog megalomanije gradske vlasti na čelu s gradonačelnicom (protiv koje je Uskok lani otvorio istragu sumnjajući u naglo bogaćenje njezine obitelji), koja je očito ohrabrena posljednjim uspjesima HDZ-a, ispaštat će upravo i jedino oni. Valjda je to taj HDZ-ov gospodarski recept za oporavak zemlje koji svi, ne samo građani Knina, tek trebamo otkriti.

1/1