Novosti

Politika

HTV u listopadu konačno počinje emitirati seriju o NDH

Hrvatska televizija predvidjela je da u jesenskoj shemi 20. listopada konačno počne s emitiranjem bunkerirane dokumentarne serije od 12 epizoda o događanjima u Nezavisnoj Državi Hrvatskoj čije je snimanje završeno još 2018. godine

Large pavelic musolini

Ustaški poglavnik Ante Pavelić

Tri godine nakon što je u produkciji Hrvatske radiotelevizije završena dokumentarna serija o Nezavisnoj Državi Hrvatskoj gledaoci će konačno moći vidjeti što je to napravila ekipa s HTV-a plus sveučilišni profesor Hrvoje Klasić uz redateljsku palicu Miljenka Bukovčana. Serijal od 12 epizoda, kako Novosti doznaju, počet će se emitirati 20. listopada u 20.45 sati.

Premda informacija o emitiranju nije službeno potvrđena, s obzirom da se radi o još uvijek neodobrenoj jesenskoj shemi, iz više izvora smo dobili potvrdu tog termina i jamstva da će se serija - na čije je bunkeriranje svih ovih godina upravo Klasić upozoravao - konačno emitirati. Treba podsjetiti da je snimanje serijala „NDH“ počelo još 2015. godine i da unatoč najavama da će većinom sadržavati neemitirane materijale iz vremena Drugog svjetskog rata, što je izazvalo veliku pažnju javnosti, HTV nije želio uvrstiti u svoj program.

– I ja sam čuo informacije da će HTV konačno emitirati seriju. Sumnjam da ću sam sebe prepoznati, jer je od početka snimanja prošlo čak šest godina. Serija je završena još prije tri godine i od tada čekamo kad će se konačno emitirati. Imali smo problema i s montažom i s dužinom, jer smo umjesto šest epizoda snimili dvostruko više – njih 12, što je također bio problem, mada su napravljene za isti novac koji je bio odobren za njih šest – kaže za Novosti Hrvoje Klasić, podsjećajući da je on bio jedina osoba koja je sudjelovala u izradi serijala koja nije s Hrvatske radiotelevizije što razloge neemitiranja čini još čudnijima. Činjenica je, međutim, da je snimanje započeto za vrijeme dok je glavni ravnatelj bio Goran Radman, da bi nakon toga počelo otezanje pa i bojkot unutar Prisavlja.

Podsjetimo da je u 12 epizoda obrađena povijest Pavelićeve države, da su pred kamerama govorili povjesničari iz cijele Europe kao i da je otkupljen originalni povijesni materijal.

Politika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više