Novosti

Intervju

Hvalisanje i haubice

Nesretno je da godišnjica Oluje pada u izbornu godinu, dapače u period koji predstavlja početak kampanje. Tu je i hrvatski problem s organiziranjem vanjske politike i s ministarstvom nadležnim za njeno provođenje

Pwthwz1pchqhzm853v073z021h8

Igor Tabak (foto Boris Ščitar/PIXSELL)

Zašto se vojna parada za 20. godišnjicu Oluje održava sada, kada takve nije bilo 2005.?

Za održavanje parada nema pravila ni propisa koji bi to određivali, to je diskreciono pravo svake vlasti. Francuska ili Velika Britanija imaju paradu svake godine, ali SAD vrlo često radi parade ad hoc, ali ne na godišnjoj razini. U krajnjoj liniji i Crveni trg imao je dvije velike pauze između održavanja parada.

Koliko je parada zloupotrijebljena u unutrašnjopolitičkom smislu, ali i zbog nagađanja da je Srbija odvraćala druge od učešća?

Ta je tema krenula jako podijeljeno i nesretno je da godišnjica pada u izbornu godinu, dapače u period koji predstavlja početak kampanje. Tu je i hrvatski problem s organiziranjem vanjske politike i s ministarstvom nadležnim za njeno provođenje. Moglo se čuti da naša misija pri NATO-u nije sudjelovala u dogovaranju i da glavni tajnik NATO-a nije pozvan, a čudno je da se o tome nije službeno govorilo na nedavnom Croatia forumu. Vanjskoposlovni resor je jedan od dijelova države koji su ovakav posao krivo shvatili, uz dojam da je to pitanje samo MORH-a, a onda i da se radi o internoj stvari, bez obzira što pričamo o strancima i o međunarodnim aspektima toga što Hrvatska obilježava 5. kolovoza. Apriori reći da Srbija nema kapaciteta za to, izbacuje iz vida diplomatsku ofenzivu prije dva-tri tjedna oko rezolucije o Srebrenici u UN, što je bilo globalno diplomatsko djelovanje. O kapacitetima diplomacije Srbije imam dosta visoko mišljenje.

Da li je na paradi nužno sudjelovanje njemačkih panzer haubica koje će biti vraćene na doradu?

Riječ je o oružnom sustavu koji je vojno gledano impresivan i čiju se kategoriju na ovim prostorima nije viđalo, iako imamo samohodnog topništva, a neke od nama susjednih država ga i proizvode. Od ratnih nabava 90-ih nije viđena kupovina nečeg toliko drukčijeg i jačeg od tehnike koja se do tada koristila. Ne čudi dogovor da se barem dva komada prikažu preventivno jer to je sustav kojim se možemo pohvaliti. Zanimljivo je što se nije čulo o predstavljanju novih helikoptera jer su ti poslovi u naprednoj fazi, pa ne bi bilo nezamislivo da se pokažu primjerak ili dva prije nego što krajem ove ili tijekom 2016. te letjelice stupe u službu.

Intervju

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više