Novosti

Društvo

I nakon Todorića – Agrokor

Opštinsko veće Trpinje namenilo je većinu državnog zemljišta Vupiku. Ponavlja se pogodovanje velikima naspram lokalnih poljoprivrednika

Fj3zo0l5raatayv186rv4wqcvg8

Kombajni Vupika u akciji  (foto Marko Mrkonjić/PIXSELL)

Iako je rok za donošenje Programa raspolaganja poljoprivrednim zemljištem u vlasništvu države bio 9. jun, s gotovo mesec dana zakašnjenja usvojilo ga je Opštinsko veće Trpinje na čijoj se teritoriji prostire oko 3.700 hektara državnih oranica za koje vlada veliki interes.

Od 2.400 hektara obuhvaćenih programom gotovo sve je predviđeno za zakup. U predlogu programa je prvobitno stajalo da maksimalna površina koju pojedini subjekt može dobiti u zakup iznosi 20 hektara. Glavni problem je u tome da je ovaj maksimum nakon prigovora Vupika uvećan na neverovatnih – 2.000 hektara.

- S tim se nikako ne možemo složiti. Vupik namerava zadržati zemlju koju već privremeno koristi, a mi smo sada izgubili svaku nadu da ćemo nešto dobiti, iako je rečeno da prednost imaju OPG-ovi - kaže lokalni poljoprivrednik Vladimir Maričić.

Ovaj 34-godišnjak iz Trpinje poljoprivredom se bavi 15 godina i obrađuje 50 hektara vlastite zemlje s namerom da proširi proizvodnju.

Odluku je donela većina u Opštinskom veću koju čini deset većnika nezavisnih lista načelnika Miroslava Palića, Miroljuba Maširevića i SDP-a. U SDSS-u, čijih je šest većnika u znak protesta napustilo sednicu, smatraju da se radi o pogodovanju Vupiku.

- Stvorene su pretpostavke da svih 2.000 hektara pripadne Vupiku, a da OPG-ovi, njih 70-tak koji su u sistemu PDV-a i još 30-40 poljoprivrednih proizvođača, ne dobiju ništa. To je za nas nepravedna i štetna odluka jer opština Trpinja ne živi samo od Vupika nego od svojih poljoprivrednika koji su među najjačima u istočnoj Slavoniji - rekao je predsednik SDSS-a i saborski zastupnik Milorad Pupovac na konferenciji za medije i dodao da je takva odluka u suprotnosti sa zakonom.

Podsetio je da je ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić u januaru ove godine rekao da Hrvatska prvi put u istoriji dobija Zakon o poljoprivrednom zemljištu ‘koji na prvo mesto stavlja OPG-ove’. Osim zemlje koju ‘privremeno’ obrađuje, Vupik na području trpinjske opštine ima i 1.100 hektar u zakupu na 50 godina.

- Ako bi dobio još ovih dve hiljade hektara, to bi bilo preko 90 odsto ukupnog poljoprivrednog zemljišta u vlasništvu države. Toga nema nigde i to ne može proći što se nas tiče! Nećemo ponavljati politiku bivšeg Agrokora koji je na silu i pod sumnjivim okolnostima promenio odluku Opštinskog veća tako da su neki većnici dobijanjem posla, mašina, aranžmana za članove porodice odlučili da glasaju suprotno onome kako su bili glasali mesec dana ranije - rekao je Pupovac, podsetivši na 2011. godinu.

Naime, tada je posle raspisivanja konkursa za davanje u zakup zemljišta Opštinsko veće promenilo svoju raniju odluku – takođe na štetu OPG-ova. Konkurs je nakon toga poništen, a sva zemlja ostala je u mirnom posedu Vupika. Slučaj je završio na sudu zbog sumnje u korumpiranost pojedinih većnika i do danas nije okončan. Pupovac smatra da se radi o nastavku prakse koju ocenjuje politički neprihvatljivom i zakonski opasnom.

- Mi nismo podržavali rekonstrukciju Agrokora i postizanje nagodbe zato da bi se nastavila stara politika prema OPG-ovima i malim proizvođačima od strane bilo kojeg segmenta unutar Agrokora, pa ni od Vupika. Jer šta smo onda dobili? Nastavak uništavanja domaćih proizvođača i OPG-ova. To da bude po modelu ‘sjaši Kurta da uzjaši Murta’ neće ići! - poručio je Pupovac.

Većnici SDSS-a u trpinjskom veću – Srđan Maksić i Srđan Sekulić – upozoravaju na mogući sukob interesa predsednika veća Nikole Lazića i još pet većnika koji su zaposleni u Vupiku, a istovremeno su glasali za prihvaćanje prigovora te firme. Ujedno kažu da je Vupik u svom prigovoru zapretio otpuštanjem 200 radnika. Sekulić je podsetio da je pre sedam godina u toj firmi radilo više od 150 ljudi s područja trpinjske opštine, a danas ih je ionako upola manje. Saborska zastupnica Dragana Jeckov prokomentarisala je kako se u javnosti govori o demografskim merama, a na delu se čini sasvim suprotno.

- Ovo nikako ne može biti demografska mera. Kakva se to poruka šalje poljoprivrednim proizvođačima koji isključivo žive od zemlje? Nećete dobiti zemlju, pakujte se i idite u Irsku ili Englesku! To je poruka kojoj se oštro protivimo - kazala je Jeckov.

- Zemlja još nikome nije dodeljena. Program je samo jedan dokument na osnovu kojeg se raspisuje konkurs. Svi će imati mogućnost da ravnopravno učestvuju na konkursu u skladu s prioritetima koji su definisani zakonom. Mislim da tu niko neće biti favorizovan i da ćemo na kraju imati realno stanje - tvrdi načelnik Palić.

Poljoprivrednici u to ne veruju.

- Na kraju nećemo dobiti ništa jer će sve otići Vupiku. To što će ostati za raspodelu, samo će posvađati ljude - kaže Dragan Mijatović, poljoprivrednik iz Bršadina koji obrađuje 170 hektara, većinom vlastite zemlje.

- Imam zaposlene radnike, imam takve mašine da se ne stidim ni Vupika ni Belja. Imam čak neke mašine bolje od njih koje stoje neiskorištene. Zadnjih 20 godina sam radio u dve smene da bih nešto stekao. Imam troje dece koju planiram da zadržim ovde, da ne idu u Irsku, Novi Sad ili kamo ko već ide. Zato sam i kupovao modernu mehanizaciju da im osladim taj posao, da ostanu. E sad, ako ne budu hteli… A najverovatnije da neće, kako je sve krenulo - priča ovaj poljoprivrednik.

- Nama je u interesu da nema sukoba između meštana opštine Trpinja, poljoprivrednih proizvođača i radnika Vupika. Cilj nam je da se dođe do fer i poštenog dogovora, da se vidi šta je potrebno Vupiku za nastavak njegove proizvodnje, a šta poljoprivrednim proizvođačima za širenje njihove proizvodnje - zaključio je Pupovac.

Na potezu su Vukovarsko-sremska županija i Ministarstvo poljoprivrede koji usvojeni program trebaju odobriti ili mu uskratiti suglasnost, čemu se poljoprivrednici i nadaju.

Društvo

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više