Novosti

Politika

I Županijski sud odbacio Thompsonovu tužbu zbog Biltena SNV-a

Zagrebački Županijski sud potvrdio je odluku Općinskog suda i odbacio Thompsonovu žalbu kao neosnovanu, ustvrdivši da nije jasno i određeno navedeno koje su činjenične tvrdnje Saše Miloševića i Tamare Opačić iz teksta u Biltenu neistinite i iznesene s ciljem da naškode Thompsonovom časti i ugledu

U0zvewsf6qv4t765yeu7vjjk3gm

Marko Perković Thompson (foto Grgo Jelavić/PIXSELL)

Županijski sud u Zagrebu odbacio je žalbu Marka Perkovića Thompsona kao neosnovanu čime je potvrdio odluku Općinskog kaznenog suda iz veljače ove godine o obustavljanju kaznenog postupka za klevetu i uvredu koji je Thompson pokrenuo protiv Saše Miloševića i Tamare Opačić, urednika i autorice Biltena Srpskog narodnog vijeća ‘Historijski revizionizam, govor mržnje i nasilje prema Srbima u 2017.‘.

U rješenju donesenom 17. lipnja 2020. godine, koje je ovaj tjedan dostavljeno strankama, sudac Županijskog suda Siniša Pleše piše da Perkovićeva žalba nije osnovana te da njegova tužba nije podobna za raspravljanje zbog čega se neće provesti kazneni postupak protiv generalnog tajnika SNV-a Saše Miloševića i zamjenice glavnog urednika Novosti Tamare Opačić.

‘Prvostupanjski sud je ispravno zaključio da je ovakva privatna tužba s izmjenama nepodobna za postupanje, prvenstveno jer u činjeničnom opisu nije naznačen subjektivni element kaznenih djela koje se okrivljenicima stavljaju na teret, tj. s kojim oblikom krivnje su počinili ta djela‘, navodi se u rješenju, uz konstataciju da nije jasno i određeno navedeno koje su činjenične tvrdnje Saše Miloševića i Tamare Opačić neistinite i iznesene s ciljem da naškode Thompsonovom časti i ugledu.

U pravomoćnom rješenju Županijskog suda ističe se i da nije jasno određeno da su okrivljenici iznijeli inkriminirani sadržaj s ciljem da omalovaže Perkovića uz zaključak da je evidentno da njegova privatna tužba nije sastavljena sukladno zakonu te da je nejasna i neodređena, tako da prilikom odlučivanja Općinskog suda nije došlo do nikakvih bitnih povreda kaznenog postupka.

Podsjetimo da je prije sedam mjeseci sudac zagrebačkog Općinskog kaznenog suda Marijan Bertalanič obustavio kazneni postupak za klevetu i uvredu koji je pokrenuo Thompson protiv Saše Miloševića i Tamare Opačić zbog tekstove iz Biltena SNV-a. Razlog je bila činjenica, utvrdio je sud, da Perkovićev odvjetnik Mate Knezović nije na točan način sastavio tužbu niti je na valjan način ispravio i dopunio u tri pokušaja. Sud je obrazložio da ‘djelo koje je predmet optužbe nije kazneno djelo‘. Thompson se žalio višem Županijskom sudu koji u pravomoćnom rješenju nije prihvatio žalbu.

Pjevač nacionalnih budnica poznat po pjesmi ‘Čavoglave‘ i pozdravu ‘Za dom spremni‘ privatnu kaznenu tužbu protiv Saše Miloševića i Tamare Opačić podigao je u rujnu 2018. godine. U tužbi je stajalo kako su ga u Biltenu SNV-a oklevetali da uzvikuje ustaški pozdrav uz konstataciju da ‘Za dom spremni‘ potiče iz Domovinskog rata, čime su – kako stoji u tužbi - iznijeli tvrdnje koje štete njegovom ‘moralnom i profesionalnom ugledu i časti‘. Uz to, Thompsona je zasmetalo i što se njegovi koncerti spominju u kontekstu primjera ‘prijetnji, vrijeđanja, fizičkih napada i iskaza kojima se promovira mržnja i/ili etnička netrpeljivost te negira, umanjuje ili opravdava zločinački karakter Nezavisne Države Hrvatske‘ kao i ostalih slučajeva ‘kada se Srbima želio izazvati strah ili im se željelo poručiti da je njihovo kulturno, vjersko i političko djelovanje u Hrvatskoj nepoželjno‘. U Biltenu je pobrojano da se ustaški poklič ‘Za dom spremni‘ mogao čuti na koncertima koje je Thompson 2017. održao u Zagrebu, Nuštru, Varaždinu, Zadru i Slunju. Općinski sud je utvrdio, a Županijski mu dao za pravo, da u tužbi nije bilo jasno navedeno koje su činjenične tvrdnje neistinite te da su umjesto toga u tužbi ‘doslovno prepisani dijelovi inkriminiranog teksta‘. Za kasnije ispravke i dopune tužbe sud je kazao da je u njima izveden zaključak koji nema temelja u Biltenu SNV-a.

Inače, zbog tekstova u Biltenu tužbe su pokrenuli i Marko Skejo, Ivica Marijačić, Marko Jurič, Marko Ljubić, Predrag Mišić – Peđa, Stevo Culej i preminuli Zdravko Tomac, a podizanje su najavili bivši saborski zastupnik Anto Đapić i odvjetnik Zvonimir Hodak.

Politika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više