>

novosti logo

Piše Novosti

Identificirani posmrtni ostaci 13 Srba ubijenih u Hrvatskoj tokom rata

Forenzički stručnjaci pomoću DNK analize identificirali su posmrtne ostatke 13 Srba koji su ubijeni tijekom rata od 1991. do 1995 godine i pronađeni u pojedinačnim grobnicama na području Sisačko-moslavačke, Karlovačke i Bjelovarsko-bilogorske županije

Ovog ponedjeljka završena je identifikacija posmrtnih ostataka 13 Srba, koje je u Zavodu za sudsku medicinu i kriminalistiku Medicinskog fakulteta organiziralo Ministarstvo hrvatskih branitelja, javlja Balkan Insight. Posmrtni ostaci ekshumirani su iz pojedinačnih grobnica na području Sisačko-moslavačke, Karlovačke i Bjelovarsko-bilogorske županije te su identificirani pomoću DNK analize.

Stjepan Sučić, pomoćnik ministra branitelja, izrazio je sućut obiteljima te rekao kako su hrvatske vlasti posvećene rješavanju ‘ovog prioritetno humanitarnog pitanja’. Dodao je i kako Hrvatska još uvijek traga za 1.468 nestalih osoba te posmrtnim ostacima 404 smrtno stradale osobe, što ukupno čini 1.872 neriješena slučaja iz Domovinskoga rata.

Komisija za nestale osobe Vlade Srbije putem priopćenja poručila je da je ovim ‘nastavljen proces identifikacija žrtava srpske nacionalnosti, čije obitelji žive u Republici Srbiji, a što je od posebnog značaja za obitelji nestalih, koje godinama pokušavaju da pronađu i dostojno pokopaju posmrtne ostatke svojih najbližih’.

U priopćenju stoji i da je u razdoblju od 2001. do 2009. godine iz masovnih i pojedinačnih grobnica ekshumirano preko 1400 žrtava srpske nacionalnosti koje su stradale u ratu u Hrvatskoj. Posmrtni ostaci preko 980 identificiranih žrtava predani su obiteljima.

1/1