Novosti

Politika

Igle bez granica

Informacijski sustav za prijavljivanje i praćenje masovnog cijepljenja građana protiv Covida-19 koji omogućava i strancima da se prijave za cijepljenje u Srbiji sugerira da srpske vlasti neće odustati od kineskog i ruskog cjepiva, štoviše mogle bi povećati njihovu nabavu

Large daska

Cijepljenje na beogradskom Sajmu (foto Antonio Ahel/ATAImages/PIXSELL)

Direktor srpske kancelarije za IT i E-upravu Mihailo Jovanović prošloga je tjedna objavio da se za cijepljenje protiv Covida-19 u Srbiji prijavilo i oko 8 tisuća stranih državljana, a njih oko 4 tisuće već se i cijepilo uglavnom u Beogradu, ali i u pograničnim mjestima na jugu Srbije. Jovanović je objasnio da su u programu za prijavljivanje građana za cijepljenje otvorili i mogućnost stranim državljanima sa ili bez prebivališta u Srbiji da se prijave za cijepljenje, jer je "namera bila da se u sistemu prate svi mogući potencijalni građani koji žele da se vakcinišu". Jovanović nije rekao, ali iz njegove izjave može se razumjeti da se Srbija već sada priprema i za eventualno masovnije cijepljenje stranaca protiv Covida-19 do kraja ove i početkom sljedeće godine, ako se ostvare najave da će i to cijepljenje postati sezonsko kao ono protiv gripe. I dok se podrazumijeva da se stranci koji žive i rade u Srbiji mogu ravnopravno u njoj cijepiti, u dijelu srpskih medija i na društvenim mrežama podigla se graja protiv cijepljenja stranaca bez prebivališta. Novinarka srpske redakcije N1 televizije čak je riječku novinarku i književnicu Vedranu Rudan priupitala srami li se zbog toga što se cijepila u Beogradu i tako navodno preotela cjepivo nekome od ugroženih srpskih građana.

I Vedrana Rudan postala je žrtva političkog folklora koji je i borbu protiv koronavirusa pretvorio u golu bitku za vlast u Srbiji. Tako su ovih dana liječnici iz Kriznog štaba za borbu protiv Covida-19 proglašeni "režimskim lekarima", a njihovi kritičari iz Sindikata liječnika i organizacije Udruženi protiv Covida "narodnim lekarima". I jedan od opozicijskih lidera Dragan Đilas našao se na udaru podrugljivih komentara nakon što je snimljen kako čeka u redu da primi rusko cjepivo Sputnjik V jer je koncem prošle godine od Europske komisije javno tražio da "Srbiju i države zapadnog Balkana uključi u proces vakcinacije istim vakcinama koje će biti korišćene u Uniji i da time pokaže da nisu tačne tvrdnje predsednika Srbije Aleksandra Vučića sa početka pandemije da je evropska solidarnost 'mrtva'". Dodao je da su građani Srbije "deo evropske porodice naroda" i da "ne treba da snose posledice neodgovornog ponašanja hibridnog režima koji upravlja zemljom" i koji je već tada najavljivao da će srpskim građanima pored europskih i američkih cjepiva osigurati i ruska i kineska. Đilas je medijima potvrdio da se cijepio ruskim cjepivom jer je "pred odobrenjem za korišćenje u Evropi", dodavši da se prijavio i "za Fajzer i Astrazeneku", ali je i poručio da "što se tiče samog procesa vakcinacije, na Sajmu je sve odlično organizovano i završava se veoma brzo".

Odličnu organizaciju i brzo masovno cijepljenje Srbiji je omogućilo to što je pored Pfizerovog i AstraZenecinog ugovorila i nabavu kineskog i ruskog cjepiva. Sada je već izvjesno da će do konca veljače Srbija imati preko dva milijuna cjepiva (1,5 milijuna kineskih i oko 500 tisuća Sputnjika V, Pfizera i AstraZenece), što će joj omogućiti da cijepi oko milijun svojih građana. Predsjednica Vlade Ana Brnabić proteklih je dana njemačkim i drugim stranim medijima pojašnjavala da je uspješno masovno cijepljenje građana rezultat toga što je "za Srbiju to pitanje bilo od početka jednostavno – što je potrebno da se zaštiti stanovništvo, kako nabaviti što više cjepiva za građane, kako bi mogli otvoriti gospodarstvo i vratiti se normalnom životu, koji svi priželjkuju".

Rusija je Europskoj uniji već ponudila svoje cjepivo Sputnjik V, a kineski predsjednik Xi Jinping u utorak je na videokonferencijskom samitu s čelnicima 17 zemalja srednje i istočne Europe također ponudio kinesko cjepivo, pa tko voli nek' izvoli. Pored cjepiva, Kina je tim zemljama ponudila suradnju i u dvadesetak privrednih područja. Xi Jinping je njihovim liderima poručio da je Kina pripremila posebne planove i projekte ovisno o njihovim ekonomskim i nacionalnim interesima.

Srbija je početkom ove godine već potpisala komercijalni ugovor s kineskom kompanijom CRBC o projektiranju i izgradnji kanalizacijske infrastrukture, postrojenja za otpadne vode i infrastrukture za odlaganje čvrstog otpada u 65 lokalnih samouprava u Srbiji. Također, s francuskim kompanijama Alstom i Egis te kineskom kompanijom Power China upravo je potpisala memorandum o razumijevanju za projekat izgradnje metroa u Beogradu, čija bi izgradnja trebala početi koncem ove godine. Ti ugovoreni projekti ukupno su vrijedni oko 8 milijardi eura.

Europska unija je i zbog dosadašnjih kineskih investicija počela prigovarati Srbiji i upozoravati je na navodnu štetu koju joj mogu nanijeti, iako je Kina istovremeno u prošloj godini u zemlje članice EU-a investirala oko 22 milijarde dolara. No to nije spriječilo 26 eurozastupnika da koncem prošle godine pismom upozore povjerenika za proširenje Olivéra Várhelyija na "sve veći kineski utjecaj u Srbiji" i "štetu po životnu sredinu koja je nastala usled nekoliko teških industrijskih projekata kineskih kompanija u Srbiji". I dio opozicije i srpske javnosti Vučićevu naprednjačku vlast uporno kritizira i upozorava da joj suradnja s Kinom i Rusijom šteti u pristupnim pregovorima s EU-om. No i na ovotjednom samitu Kine i 17 zemalja srednje i istočne Europe predsjednik Vučić je ponovio da je "Srbija na EU putu, ali istovremeno čini sve da ojača veze sa svojim kineskim prijateljima". Prethodno je podsjetio da je masovno cijepljenje u Srbiji počelo kineskim, njemačko-američkim i ruskim cjepivom, a nastavit će se i cjepivom iz COVAX programa Europske unije. Nije, međutim, propustio zaključiti da je u borbi protiv epidemije koronavirusa "Srbija uspela da bude pozitivan primer u celoj Evropi zahvaljujući nesebičnoj pomoći Kine".

Informacijski sustav za prijavljivanje i praćenje masovnog cijepljenja građana protiv Covida-19 koji je uspostavljen u okviru E-uprave Vlade Srbije, koji omogućava i strancima da se prijave za cijepljenje u Srbiji, sugerira ne samo da srpske vlasti neće odustati od kineskog i ruskog cjepiva, već i da bi mogle povećati njihovu nabavu kako bi privukle i veći broj stranaca da zaštitu od koronavirusa potraže u Srbiji. Uostalom, i Vedrana Rudan je svoj blog "Europljanka u Beogradu", u kojem je opisala kako se protiv Covida-19 cijepila na beogradskom Sajmištu, završila poručivši: "Slinava sam? Baš me briga. Ako doživim drugo cjepivo, skinut ću masku, poljubiti unuka i reći mu, ovo ti je nonin beogradski poljubac."

Potražite Novosti od petka na kioscima.
Informacije o pretplati pronađite ovdje.

Politika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više