Novosti

Politika

Igmanska inicijativa: Otvorite granice

Uznemireni i zabrinuti zbog najnovijeg pogoršanja odnosa između republike Hrvatske i Srbije te zatvaranja granica, Igmanska inicijativa uputila je apel vladama tih država u kojem ih pozivaju da hitno obustave zabrane i omoguće slobodan promet roba i putnika

K9vz4rvmg252ditfibktg4elo6s

(foto Marko Mrkonjić/PIXSELL)

Uznemireni i zabrinuti zbog najnovijeg pogoršanja odnosa između republike Hrvatske i Srbije te zatvaranja granica između dvije zemlje, Igmanska inicijativa uputila je apel vladama tih država u kojem ih pozivaju da hitno obustave zabrane i omoguće slobodan promet roba i putnika. Iz Igmanske inicijative navode da je osnovna zadaća Hrvatske i Srbije da na civiliziran način brinu o interesima svojih građana i da pritom nikome ne čine štetu dok trenutno stanje ozbiljno pogoršava odnose u regiji i nanosi direktnu materijalnu i nematerijalnu štetu građanima obiju država.

’U posljednjih 15 godina uložen je ogroman napor mnogih, u regiji i izvan nje, da se normaliziraju odnosi između naših država i posebno između Hrvatske i Srbije. Da je do susreta odgovornih političara, do dijaloga, popuštanja i dogovora o poboljšanju odnosa i suradnje dolazilo, zasluga je i brojnih organizacija civilnog društva, među njima i Igmanske inicijative. Ne dozvolimo da dijalog, dogovor i suradnja ustupe mjesto netrpeljivosti, zabranama, retorziji i odmazdi. Cijenu bi platili mukotrpno građeni odnosi u regiji i, u konačnici, građani i privrede dvije države. Izbjeglička kriza koja ne kuca nego udara na vrata obje države daleko je od kraja. Do sada su svojim odnosom prema izbjeglicama i Srbija i Hrvatska pokazale veći stupanj humanosti nego neke druge zemlje kroz koje izbjeglice prolaze. Da bi se taj težak izazov koji se pojavio pred vladama obje zemlje i to ne njihovom krivnjom, uspješno rješavao, nužan je dogovor i suradnja. Svađe i inačenja, u koje je uvijek lako upasti, na štetu su građana obje zemlje, obezvrijedit će dosad učinjeno i onemogućiti djelotvorno rješavanje izazova izbjegličke krize’, piše u saopćenju Igmanske inicijative, koje potpisuju Vehid Šehić, Branko Lukovac, Zoran Pusić i Aleksandar Popov.

Inicijativa apelira na što skoriji sastanak premijera Hrvatske i Srbije kako bi se našlo rješenje, kako za hitno okončanje zabrana kretanja roba i putnika, tako i za neophodnu suradnju u odnosu na rastuću krizu oko izbjeglica i migranata koja pogađa obje zemlje za što će imati njihovu punu podršku kao i, vjeruju najvećeg dijela organizacija civilnog društva u obje zemlje.

Politika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više