Novosti

Kronika

Ин мeмoриaм: Aрхимaндрит Гaврилo

Прeминуo je лeпaвински aрхимaндрит Гaврилo (Вучкoвић) кojи ћe мeђу прaвoслaвним вjeрницимa oстaти упaмћeн пo интeрнeтскoм мисиoнaрeњу

Urvb2auuqkv55qqrh44hjikyp2v

Arhimandrit Gavrilo (1944 - 2017)

U srijedu, 12. aprila, umro je iguman lepavinski arhimandrit Gavrilo (Vučković). Arhimandrit Gavrilo rođen je 1944. u selu Duboka kod Požarevca, a bio je zamonašen 1964. godine u manastiru Rakovica. Služio je u više manastira u Srbiji i Crnoj Gori, kao i manastiru Hilandar na Svetoj Gori u Grčkoj. U avgustu 1984. kanonski je primljen u Zagrebačko-ljubljansku eparhiju i došao je u manastir Lepavina. Za vrijem rata bio je jedan od sveštenika koji nije napuštao Hrvatsku, a na Veliku Gospojinu 1994. godine mitropolit zagrebačko-ljubljanski i cijele Italije Jovan proizveo ga je u čin arhimandrita. Arhimandrit Gavrilo brzo je ovladao vještinama korištenja modernih medijskih tehnologija za duhovno-misionarski rad.

Nakon prvog kontakta s kompjuterskom tehnologijom, odlučio se da uz podršku mitropolita Jovana uloži trud u njeno savladavanje i to je stvorilo uslove da postane stručnjak za internetskom misionarenje u pravoslavnom svetu.

Pokrenuo je i časopis ‘Put,istina i život’ koji je izlazio od 1997. do 2006. godine. Godine 2002. o. Gavrilo je pokrenuo i manastirski vebsajt na kome se osim tekstova na srpskom, nalaze i tekstovi na ruskom, engleskom, nemačkom, francuskom i grčkom jeziku. Nekoliko godina kasnije pokrenuo je ‘Duhovnu internet tribinu’. Na tribini je svakodnevno postavljao teme za razgovor, na koje su posjetioci mogli pisati i dijeliti svoja iskustva i saznanja. Pokrenuo je i internetski Radio Blagovesti s jednosatnim dnevnim programom, nakon čega se krenulo s upotrebom Skajpa i Fejsbuka.

Sveti sinod SPC-a formirao je krajem 2014. godine Misionarsko odjeljenje, pri kojem je iguman Gavrilo izabran za jednog od 12 stalnih članova. Po ovlaštenju mitropolita zagrebačko-ljubljanskog Porfirija, bio je učesnik Prvog međunarodnog simpozija o digitalnim medijima i Pravoslavnom pastirskom staranju, održanom od 7. do 9. maja 2015. u Ateni. Kao što je znao s tehnologijama, tako je znao i s ljudima jer je za vrijeme njegovog boravka Lepavina bila duhovno središte.

Kako je saopćeno iz Mitropolije zagrebačko-ljubljanske, Vaskršnja Liturgija bit će služena u Svetovavedenjskom manastiru Lepavina na Sveti ponedjeljak, 17. aprila od 9 sati, dok će opelo biti služeno u 12 sati.

Kronika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više