>

novosti logo

Kronika Kronika
Piše M.C.

In memoriam Đuro Klarić Naser: Učesnik historijske pobjede

Osobno mu se 1945. predao general Alexander Löhr, zapovjednik Wehrmachta za jugoistočnu Europu, a sudjelovao je u oslobođenju djece iz ustaškog dječjeg logora u Jastrebarskom

Đuro Klarić, poznat pod nadimkom Naser, posljednji varaždinski nosilac Partizanske spomenice 1941. godine, umro je 28. septembra ove godine u Varaždinu, u 94. godini života. Sahranjen je na varaždinskom groblju 4. oktobra. Novosti su krajem prošle godine objavile opširniji tekst o ovom partizanskom veteranu koji je u Vojniću i Vrginmostu tada prisustvovao obilježavanju 75. godišnjice formiranja Osme kordunaške udarne divizije čiji je bio borac. Nadimak ‘Naser’ dobio je kao pripadnik UN-ovih mirovnih snaga iz Jugoslavije 1967. godine za vrijeme egipatsko-izraelskog rata.

Klarić je rođen 16. septembra 1925. godine u Tounjskom Tržiću blizu Ogulina. Sa 16 godina je otišao u Treći kordunaški perjasički partizanski odred čiji je komesar bio Izidor Štrok. Potom je prešao u Četvrtu kordunašku brigadu pod komandom generala Nikole Vidovića i 1942. godine sudjelovao je u oslobođenju djece iz ustaškog dječjeg logora u Jastrebarskom. Kao oficir JNA službovao je po cijeloj Jugoslaviji. Penzioniran je u činu potpukovnika u Varaždinu gdje je živio sve do smrti. Uz Partizansku spomenicu nosilac je više od 20 ratnih i mirnodopskih odlikovanja, uključujući i Medalju UN-a.

Bio je posebno ponosan na ratne uspjehe u Ilirskoj Bistrici gdje su partizani, kako je rekao prije nepunu godinu dana Novostima, zarobili 19 hiljada njemačkih vojnika uključujući i generala Alexandera Löhra, zapovjednika Wehrmachta za jugoistočnu Europu, osuđenog u Beogradu zbog ratnih zločina na području Jugoslavije.

- Većeslav Holjevac je bio odsutan tako da sam ja dočekao Löhra kad je došao autom u pratnji četiri vojnika. Naredili su mi da ga pozdravim vojničkim salutiranjem, a ne pesnicom uz čelo. Ja ga tako pozdravim, a on digne ruku i vikne ‘Heil Hitler!’. Onda ja njemu uzvratim ‘Smrt fašizmu!’ - opisao je Klarić portalu eVaraždin.

1/1