>

novosti logo

Vijesti / Balkan Vijesti / Balkan
Piše Novosti

In Memoriam: Dragoljub Žarković (1951-2020)

Nakon kraće i teške bolesti preminuo je osnivač i dugogodišnji glavni urednik beogradskog tjednika Vreme Dragoljub Žarković

U 70. godini, nakon kraće i teške bolesti, umro je osnivač i glavni urednik beogradskog tjednika Vreme Dragoljub Žarković, saopćio je u srijedu taj list.

Prije nego što je postao urednik Vremena 1991. godini bio je novinar i urednik u Politici od 1974. do 1987. i Borbi od 1987. do 1990. Surađivao je s više radio stanica i pisao za čitav niz stranih novina, a kasnije i predavač na Fakultetu političkih nauka i prvi predsjednik Udruženja profesionalnih novinara Srbije iz kojeg je kasnije nastalo Nezavisno udruženje novinara Srbije. Objavio je ‘Naprednu knjigu‘ s podnaslovom ‘Godine uspona Aleksandra Vučića‘ 2016. godine.

‘Svi biografski podaci, međutim, nisu dovoljni da dočaraju njegovu uredničku i novinarsku lucidnost, talenat i neverovatnu veštinu komunikacije i harizmu. Redakcija Vremena Žaretovim odlaskom izgubila je sopstveni koren i veliki deo identiteta. Pamtićemo ga po svemu, a najviše po spremnosti da na sopstvenim leđima ponese najveći teret pritisaka i da čak žrtvuje i sebe kako bi poštedeo redakciju i sačuvao njen integritet i kredibilitet‘, ističe se u saopćenju redakcije Vremena, koje je tako u kratkom razdoblju nakon Dejana Anastasijevića i Tanje Tagirov ostala bez još jednog prepoznatljivog člana.

Žare je otišao u trenutku kad se u noći s utorka na srijedu štampao novi broj Vremena. Bio je, kako kažu, posljednji od one nekolicine istinskih novinarskih velikana koji su prije više decenija uspjeli da se izbore za slobodu izražavanja u svojim medijima. Od tada, pa do svog posljednjeg daha, nije znao za kompromis kada je riječ o poštovanju najviših novinarskih standarda, danas gotovo izumrlih.

U tom kontekstu, teško je reći što je više prezirao i odbijao – nametnutu cenzuru ili pristajanje na autocenzuru. Javni interes mu je bio iznad svega. Tako je sam pisao, tako je uređivao novine, tako je uticao na sve oko sebe, ističu njegove najbliže kolege. Briljantan, beskrajno duhovit, načitan, uvijek dobro obaviješten i s rijetkom sposobnošću da ono ključno i najvažnije sažme u nekoliko rečenica, Žare je imao istinsku karizmu. Svako tko ga je malo bolje upoznao, može to posvjedočiti. Nije trpio pokvarenjake, budale, poltrone i bahate gospodare tuđe muke gradeći sliku o sebi kao o rezigniranom i pomalo ciničnom uredniku. Međutim, iza nje se krio jedan izuzetno dobar, velikodušan i nesebičan čovjek. Svima nama koji smo imali privilegiju da radimo i družimo se sa Žaretom, bio je i ostao prva i najvažnija adresa za sve naše probleme. Beskrajno smo ga poštovali i voljeli, a on nam je uzvraćao očinskom brigom.

Komemoracija Dragoljubu Žarkoviću bit će održana u petak, 7. februara u 13 sati u Dvorani Kulturnog centra Beograd, Kolarčeva 6. Ispraćaj Dragoljuba Žarkovića je u subotu, 8. februara u 14.30 na Novom groblju u Beogradu.

1/1