Novosti

Kronika

In memoriam Dušan Krivokuća: Ostvario misiju života

Dujo Krivokuća, koji se kao 16-godišnjak pridružio partizanima, otkrio je masovne grobnice mještana Skakavca pobijenih u Drugom svjetskom ratu, te su sahranjeni u zajedničku spomen kosturnicu

Large 4

Dušan Dujo Krivokuća (1928 - 2020)

Na mjesnom groblju u Gornjoj Trebinji, u subotu 7. novembra, pred pedesetak sumještana sahranjen je Dušan Dujo Krivokuća, član Udruženja antifašista Karlovca i Karlovačke županije, učesnik NOB-a od 1944. godine kada se kao 16-godišnji dječak pridružio partizanima. Bio je u više navrata predsjednik Mjesne zajednice Skakavac - Gornja Trebinja te član Vijeća mjesnih zajednica u sastavu Skupštine Karlovca. Po povratku iz izbjeglištva aktivno se uključio u rad srpske zajednice.

Životnu misiju je uspio ostvariti prije nekoliko godina, kad je izgrađena zajednička spomen kosturnica za 237 žrtava ustaških pokolja u Skakavcu kraj Karlovca. Jednom od pokolja, 10. maja 1942. godine, Krivokuća je bio svjedok. Žrtve su bile sahranjene na četiri masovne grobnice do kojih nije bilo moguće doći pa su ostale neuređene, no Krivokuća ih je sve otkrio. Tako je pored crkve Male Gospojine u Gornjoj Trebinji, napravljena zajednička spomen kosturnica s imenima svih pobijenih. Na svaku komemoraciju samim početkom godine unazad par godina dolazi i saborski zastupnik Veljko Kajtazi čija će romska zajednica financirati kompletno uređenje spomen kosturnice. Dakle, Dujo je svoj zadatak izvršio.

Kronika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više