>

novosti logo

Kronika Kronika
Piše Jovan Nedić

In memoriam Hranislav Bato Podrumac: Život posvećen folkloru

Istaknuti baranjski koreograf folklora od najranijeg djetinjstva dokazao se kao vrsni pjevač i frulaš. Ljubavi prema folkloru posvetio se do kraja života

U ponedjeljak, 5. novembra ove godine, u Osijeku je u 62. godini, poslije duže i teške bolesti, preminuo istaknuti baranjski koreograf folklora Hranislav Bato Podrumac. Rođen je 12. maja 1957. godine u Čemincu i to slučajno jer je njegova starosjedilačka porodica živjela u Dardi. Po zanimanju je bio strojarski tehničar i radio je u Vodoopskrbi Darda.

Rodio se u porodici u kojoj se njegovala tradicija i ljubav prema muzici. Uz oca Sretu, nadaleko čuvenog baranjskog harmonikaša, od najranijeg djetinjstva dokazao se kao vrsni pjevač i frulaš. Ubrzo je uslijedila i ljubav prema folkloru, kojem se posvetio do kraja života, čak i u danima bolesti. Folkloru je bio posvećen od prvih koraka u darđanskom KUD-u ‘Branko Radičević’, preko belomanastirskog KUD-a ‘Jovan Lazić’, pa preko prvih koreografskih iskustava u KUD-u ‘Živojin Žiko Mandić’ iz Kneževim Vinogradima do Folklornog ansambla Baranje (FAB) ‘Nikola Tesla’.

Početkom 1980. usavršio je svoja koreografska znanja u okviru Ljetne škole folklora na otočiću Badiji blizu grada Korčule. Nakon raspada Jugoslavije i rata u Hrvatskoj posvetio se obnovi folklornih društava u Baranji, a prije svega njegovanju muzičke tradicije manjina, odgoju novih generacija folkloraša, ali i radu s folklorašima seniorima.

O kvalitetima Hranislava Podrumca i tragu koji je ostavio u svojoj sredini najbolje govore riječi koje je njegov prijatelj Sreto Perišić uputio njemu i njegovoj ožalošćenoj porodici.

- Duša mu bila ko Panonsko more, a volio ravnicu, svoju Baranju. Znao je da se ponaša kao boem, ali sve je završavao na vrijeme. Nije imao previše, ali je mnogo više od toga davao od srca. Znao je biti ljutit, a imao je sladak osmijeh. Ma, mogao bih do sutra ovako i sigurno ne bih ništa pogriješio, ali bih vjerovatno nešto zaboravio. Teško je odigrati posljednje životne korake jer ne možeš znati kada će doći, a ritam izgubiš dok si trepn’o. E taj korak više niko ne hvata pa tako ni ti, dragi moj druže i prijatelju Bato. Vjerujem da ćeš tamo gdje si otišao biti kolovođa kakvog nisu imali. A nama, što ostadosmo iza tebe, ostaju uspomene i privilegija što smo te imali, baš takvog kakav si bio. Bato moj dragi, neka ti bude laka ova naša baranjska zemlja…’Hranislav je sahranjen 8. novembra u porodičnoj grobnici na groblju u Dardi.

1/1