Novosti

Kultura

In memoriam Marijan Crtalić

U ponedjeljak, 26. oktobra, u 52. godini života, iznenada je preminuo sisački akademski slikar i multimedijalni umjetnik Marijan Crtalić, koji se upornim i dosljednim kritičkim pristupom društvenim problemima profilirao kao jedan od najistaknutijih predstavnika novijeg umjetničkog aktivizma u Hrvatskoj

Large crta

Marijan Crtalić (foto Nikola Čutuk/PIXSELL)

Iznenada je u ponedjeljak, 26. oktobra, u 52. godini života, preminuo sisački akademski slikar i multimedijalni umjetnik Marijan Crtalić.

Crta je rođen 8. maja 1968. godine u Sisku. Diplomirao je slikarstvo na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu 1992. godine u klasi profesora Vasilija Jordana. Iako je bio vrsan slikar, u njegovom opusu glavninu umjetničkog izražavanja imale su ambijentalne instalacije, fotografije, video, te posebno performansi po kojima je i bio poznat. Upornim i dosljednim kritičkim pristupom društvenim problemima profilirao se kao jedan od najistaknutijih predstavnika novijeg umjetničkog aktivizma u Hrvatskoj.

Iako je uglavnom živio i radio u Zagrebu, zadnje mjesece života proveo je u svom rodnom gradu Sisku oko kojeg je i razvio veliki dio opusa. Crtalić je od 2007. godine radio na projektu "Nevidljivi Sisak" koji se zasnivao na umjetničkom i aktivističkom djelovanju u vezi s kulturnom revitalizacijom grada Siska, a 2015. osnovao je istoimenu umjetničku organizaciju. Godine 2014. organizirao je "Festival Željezara" u Sisku, koji se u manjem obimu održao i ove godine tokom septembra i oktobra.

Crtalić je bio član Hrvatskog društva likovnih umjetnika i Hrvatske zajednice samostalnih umjetnika. Dobitnik je mnogih priznanja i nagrada. Bio je 2000. godine pobjednik 1. Salona mladih u Sisku i 26. Salona mladih u Zagrebu za rad "Moj život moja umjetnost", dok je 2002. dobio nagradu AICA na 36. Zagrebačkom salonu za rad "Vražje sjeme (****je i kajanje)", 2009. nagradu publike na Fibula film festivalu, Sisak za dokumentarni film "Industrijski raj", te 2010. drugu nagradu T-HT@MSU, Zagreb za rad "Nevidljivi Sisak – Fenomen Željezara".

S Marijanom Crtalićem razgovarali smo u Novostima niz puta, a posljednji u junu ove godine. Intervju možete pročitati na ovom linku.

Kultura

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više