>

novosti logo

Kronika Kronika
Piše M.C.

In memoriam Slobodan Kolaković: Pobjeđivao je i Koraća

Slobodan Kolaković bio je jedan od najistaknutijih igrača jugoslavenske košarke u razdoblju njene rane afirmacije

U Karlovcu je 2. aprila, u 83. godini života, preminuo bivši košarkaš Slobodan Boco Kolaković. Rođen je 1. augusta 1937. u Donjem Lapcu, a u Karlovcu je živio od 1942. godine. Mnogi ga smatraju najboljim karlovačkim košarkašem svih vremena. Zahvaljujući i njemu Karlovac je preko 20 godina nosio epitet ‘grada košarke’ sve dok 1973. godine KK Željezničar nije ispao iz Prve savezne jugoslavenske košarkaške lige u koju se više nikada nije vratio.

Osim ‘Želje’ Kolaković je igrao za Slaviju, Karlovac 67, zagrebačku Industromontažu i Osijek. Bio je svestran igrač na poziciji beka play-makera i realizatora, a igrao je i na krilnim pozicijama. Njegov stil igre mogao bi se usporediti s onim nekadašnjeg reprezentativca Jugoslavije iz Crvene Zvezde Ljubodragom Ducijem Simonovićem, koji je često Kolakovića spominjao kao jednog od najvećih igrača svog vremena. Kako je sam Kolaković rekao u jednom razgovoru za medije, najbolji prijatelji u životu, ali i protivnici na terenu bili su mu Ljubljančanin Ivo Daneu i Zadranin Josip Đerđa. U tim vremenima nije bila rijetkost da Željezničar pobijedi Crvenu zvezdu, Olimpiju, Zadar ili OKK Beograd s Radivojem Koraćem.

Početkom 60-tih godina prošlog vijeka Kolaković je bio među najatraktivnijim igračima Jugoslavije dok je 1959. bio proglašen za najboljeg sportaša Karlovca. Najveći igrački uspjeh bio mu je svakako igranje u A i B košarkaškoj reprezentaciji Jugoslavije. Za A selekciju je debitirao u Bukureštu 1959. godine na Prvom balkanskom košarkaškom kupu. Posljednje službene utakmice odigrao je 80-tih godina. Maturirao je u karlovačkoj gimnaziji 1958., a diplomirao na zagrebačkom Pravnom fakultetu 1988. Radio je u Poreznoj upravi i kao inspektor u financijskoj policiji. Penzioniran je 1998. godine.

- Kada je jedna od najboljih petorki u povijesti NBA, koju su vodili Oscar Robertson i Bill Russell, igrala svoju jedinu utakmicu na betonu i na drvene table 1964. godine u karlovačkom Šancu, Boco je igrao za Hrvatsku. Jedini od naših igrača sa žvakaćom i na kratko ošišanom kosom podsjećao je na Amerikanca. Pogotovo kada je u kontri američkom igraču dao do znanja da će loptu položiti na desni obruč, a otišao na lijevi, ostavljajući protivnika u čudu – napisao je na portalu aktivirajkarlovac novinar Danko Plevnik, prisjećajući se čuvene turneje najbolje NBA momčadi po Jugoslaviji.

1/1