Novosti

Kronika

Ин мeмoриaм Стeвo Витaнoвић (1932 - 2021.)

Стeвo Витaнoвић дao je гoлeм дoпринoс oчувaњу нeмaтeриjaлнe културнe бaштинe крoз прикупљaњe нaрoдних прeдaja

Large stevo 1

Stevo Vitanović

U 89. godini života, nakon duge i teške bolesti, 11. januara umro je Stevo Vitanović, poljoprivrednik, amaterski kroničar i odličan poznavaoc povijesti svoga kraja.

Rodio se 1932. godine u mjestu Vojakovački Osijek kod Križevaca u kojemu je proveo čitav svoj životni vijek. Kao dijete, zajedno s porodicom prošao je strahote Drugog svjetskog rata. Odmah na početku uspostave NDH pripadnici ustaške Crne legije koje je vodio zloglasni Jure Francetić, ubili su mu oca koji je bio simpatizer Hrvatske seljačke stranke.

Nakon toga preživio je logore u Bjelovaru i Slavonskoj Požegi, a bio je svjedok mnogih zločina u kojima su stradali njegovi suseljani. Zajedno s porodicom i drugim ljudima iz svoga sela, pomagao je na razne načine kalničke partizane, antifašističku borbu i revoluciju u Prigorju. Završetkom rata posvetio se poljoprivredi i osnovao porodicu. Bio je izuzetno svestran što je naročito došlo do izražaja 70-tih i 80-tih godina prošloga stoljeća, kada je učestvovao u brojnim naučnim istraživanjima i projektima. Osim sa historičarima i pravoslavnim sveštenicima, ponajviše je sarađivao s biolozima, ekolozima i arheolozima, kojima je pomagao u otkrićima i istraživanjima. Zajedno s Radovanom Kranjčevom, poznatim hrvatskim biologom i ekologom iz Koprivnice, otkrio je tako nekoliko nalazišta fosila u Vojakovačkom Osijeku i bližoj okolini.

Kao mjesni kroničar pamtio je mnoga događanja iz historije svoga kraja te je više puta davao podatke za Novosti i lokalne medije. Ostajući vjeran antifašističkim idealima iz djetinjstva i mladosti, aktivno je učestvovao u obnovi partizanskog spomenika u Vojakovačkom Osijeku koji je bio oštećen ratnih godina. Golem i nesebičan doprinos dao je očuvanju i promociji nematerijalne kulturne baštine – kroz prikupljanje brojnih narodnih predaja i legendi srpske i hrvatske zajednice. Dio te vrijedne baštine prepoznala je i koprivnička gimnazija 'Fran Galović' koja ju ima u planu iskoristiti kroz međunarodni obrazovni projekt Erasmus.

Potražite Novosti od petka na kioscima.
Informacije o pretplati pronađite ovdje.

Kronika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više