Novosti

Kronika

In memoriam Vasilj Kostelnik: Partizan odmalena

Čika-Vaso je u svojoj 16. godini postao kurir u komandi Šestog korpusa te je učestvovao u borbama za oslobođenje Slavonije. Odlikovan je Ordenom za hrabrost, Ordenom za narod i Medaljom rada

Large kostelnik partizan nedi%c4%87 8

Vasilj Kostelnik (1927-2022)

U četvrtak, 31. marta ove godine, na groblju u Petrovcima, sahranjen je Vasilj Kostelnik, posljednji učesnika NOB-a u članstvu Zajednice udruga antifašističkih boraca i antifašista Vukovarsko-srijemske županije (ZUABA VSŽ), koji je od 1. septembra 1959. godine živio u Borovu Naselju.

Uz rodbinu, na sahrani su bile delegacije organizacija SUBNOR-a iz Srbije (Apatin, Rastina, Sremska Mitrovica), SUBNOR-a iz BiH (Distrikt Brčko i Srebrenik) te delegacije antifašista iz Vukovara, Borova, Trpinje, Markušice i Vinkovaca – Mirkovaca. Od čika-Vase, koji je iznenada preminuo dva dana ranije, oprostili su se: Janko Vuković ispred SUBNOR-a Distrikta Brčko i Srebrenika, Stevo Drača ispred organizacija SUBNOR-a Vojvodine te Lazo Đokić ispred SABA RH i ZUABA VSŽ.

- Naš partizan, naš drug Vasilj Kostelnik, čika-Vaso, rođen je 19. oktobra 1927. godine u malom sremskom mjestu Petrovcima na obroncima Fruške gore, u kojima su uglavnom živjeli Rusini. U vihoru Drugog svjetskog rata Petrovčani nisu prihvatili ideje nacifašizma. Zlodjela koja su vršili fašisti pokrenula su mlade ljude da se priključe partizanskom pokretu te su krenuli prema slavonskim šumama. Područje Podgorača postaje narodno sklonište, ali i lokalitet na kome se pripremaju i formiraju partizanske jedinice. Drug Vasilj Kostelnik postao je tu, u svojoj 16. godini, kurir u komandi Šestog korpusa te je učestvovao u borbama za oslobođenje Slavonije – kazao je Lazo Đokić.

Nakon završetka Drugog svjetskog rata Vasilj se obrazovao i bio šef kadrovske službe u Kombinatu Borovo. Usporedo s tim angažovao se u sportskim i društvenim organizacijama, za što je odlikovan visokim priznanjima: Ordenom za hrabrost, Ordenom za narod i Medaljom rada. Jedan je od osnivača UABA Vukovar i u njoj je aktivno djelovao do kraja života. Posljednju aktivnost obavljao je samo deset dana prije smrti, kad je 19. marta ove godine bio u Bolmanu na obilježavanju 77. godišnjice Bolmanske bitke, što je posebno istaknuto na akademiji u bolmanskom Domu kulture. Za njegovanje vrijednosti antifašističke borbe 2014. godine, odlukom tadašnjeg predsjednika Hrvatske Ive Josipovića, odlikovan je Ordenom Stjepana Radića.

Vasilj Kostelnik potječe iz brojne porodice, pokojna supruga Paulina bila je skojevka. Iza sebe su ostavili kćerku, unučad i praunuke. Ispraćajući ga na vječni počinak, Lazo Đokić je istaknuo da je Čika-Vaso cijeli život bio vjeran ideji antifašizma. "Dragi čika-Vaso, neka ti je vječna slava i hvala za sve što si uradio na njegovanju i očuvanju vrijednosti antifašističke narodnooslobodilačke borbe. Nastojaćemo ne iznevjeriti ideju za koju si se borio", rekao je Đokić.

Potražite Novosti od petka na kioscima.
Informacije o pretplati pronađite ovdje.

Kronika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više