>

novosti logo

Kronika Kronika
Piše M.C.

In memoriam Vladimir Funduk: Pokretač srpske zajednice

Bio je dugogodišnji profesor književnosti, direktor karlovačke Gimnazije i pionir srpskih institucija

Poznati karlovački profesor hrvatskog jezika i južnoslavenskih književnosti, ujedno najistaknutiji pripadnik ovdašnje srpske zajednice Vladimir Funduk, preminuo je 6. jula u Karlovcu, u 89. godini života. Rođen je u Korenici, a u Karlovac je doselio još kao desetogodišnjak, tek nekoliko mjeseci nakon proglašenja Nezavisne države Hrvatske.

- Otac me doveo u grad. Smjestio me kod svojih rođenih sestara, starije Sofije i mlađe Evice, koje su držale poznatu karlovačku gostionicu, nekadašnji ‘Putnik’ u Radićevoj ulici. Tu sam se rastao s ocem i više se nikad nismo vidjeli jer je stradao u ratu, kao i jedna od sestara. Danima sam plakao za roditeljima i sestrom, za zavičajem - prisjetio se Funduk u jednom opširnijem razgovoru za Novosti.

Kao dječak je preživio Drugi svjetski rat u Karlovcu, ali je postao svjedok poslijeratnog napretka ondašnje države i grada. Maturirao je 1949. i upisao Filozofski fakultet, primljen je u SKOJ i kasnije u KPJ, sudjelovao je u omladinskim radnim akcijama na pruzi Šamac-Sarajevo, na hidroelektrani Mavrovo u Makedoniji, autoputu Bratstvo-jedinstvo, zagrebačkom Studentskom gradu i drugim lokalnim akcijama.

Kao profesor i direktor Gimnazije koju je svojevremeno pohađao i Nikola Tesla, odgojio je brojne generacije učenika. Bio je ujedno aktivni društveno-politički radnik, direktor ‘Karlovačkog tjednika i Radio Karlovca’. U Karlovcu je preživio devedesete i odmah se uključio u rad zajednice pa se može smatrati osnivačem brojnih srpskih institucija u Zagrebu i Karlovcu. Inicijator je obnoviteljskog rada karlovačkog pododbora SKD Prosvjeta. Bio je, riječju - uvažen i cijenjen građanin Karlovca koji nikad nije skrivao svoje porijeklo. Za rad i doprinos razvoju grada, prije desetak godina dobio je Plaketu Grada Karlovca.

Profesor je smatrao da je najbolji karlovački gradonačelnik bio Josip Boljkovac jer iza njega su ostali brojni novoizgrađeni objekti te je Karlovac, u čijem razvoju je sudjelovao i Funduk, postao moderan i lijep grad. Prof. Funduk će biti sahranjen na karlovačkom Pravoslavnom groblju 10. jula.

1/1