>

novosti logo

Piše Novosti

Inicijativa mladih kazneno prijavila branitelja zbog poticanja na nasilje i mržnju prema Srbima

Prijavljeni Ante Čarapović iz Udruge hrvatskih vojnih invalida domovinskog rata Maksimir rekao je da Srbi ubijaju, masakriraju, pale i izvršavaju agresiju na državu, a danas uživaju sve blagodati te države

Inicijativa mladih za ljudska prava podnijela je kaznenu prijavu nadležnom Državnom odvjetništvu Republike Hrvatske protiv Ante Čarapovića iz Udruge hrvatskih vojnih invalida domovinskog rata Maksimir za počinjenje kaznenog djela javnog poticanja na nasilje i mržnju. Nakon što su veteranske udruge jučer DORH-u dostavile kaznenu prijavu zbog ratnih zločina protiv dvije osobe Čarapović je izjavio:

”Osim naše moralne i zakonske obaveze, na kaznene prijave odlučili smo se kako bismo poslali poruku Miloradu Pupovcu kako je danas biti Srbin u Hrvatskoj. Ubijate, masakrirate, palite i izvršavate agresiju na državu, a danas uživate sve blagodati te države kao vijećnici i zastupnici na teret hrvatskih poreznih obveznika. Smatramo kako tome mora doći kraj, na DORH-u je da odradi svoj dio posla.’’

Inicijativa mladih za ljudska prava najoštrije osuđuje navedene izjave koje na iznimno uvredljiv način prikazuju pripadnike nacionalnih manjina srpske nacionalnosti i prema njima iskazuju netrpeljivost. Dovodeći u pitanje pravo pripadnika nacionalnih manjina na zastupljenost u predstavničkim tijelima, Čarapović negira Ustavni zakon o pravima nacionalnih manjina Republike Hrvatske. Ovakav način izražavanja pun predrasuda suprotan je pravnim normama RH i civilizacijskim stečevinama društva u kojem živimo. Čarapovićev govor ugrožava živote građana pripadnika nacionalnih manjina i može dovesti do opasnih posljedica po njihovu sigurnost.

Osim toga, upozoravamo kako ni pravni ni politički sustav Republike Hrvatske ne poznaje koncept kolektivne etničke ili nacionalne krivnje za počinjenje kaznenih djela ubojstva, uništavanja imovine ili agresije koje navodi Čarapović. Krivnja je isključivo individualna i utvrđuje se pravomoćnim presudama dok je odgovornost svih građana, neovisno o njihovim identitetima, da osude svaki zločin počinjen od strane institucija njihove države.

Zahtijevaju i adekvatnu reakciju predsjednice i premijera RH te ministra hrvatskih branitelja na ovakav isključivi Čarapićev govor, izrazivši nadu da će DORH govor mržnje prepoznati kao javno poticanje na mržnju ta da će sudski epilog doprinijeti prevenciji i sankcioniranju širenja mržnje u javnom prostoru, suzbijanju diskriminacije i izgradnji tolerantnijeg društva u kojem se poštuju ljudska prava.

Braniteljske udruge u četvrtak su podnijele DORH-u kaznene prijave zbog ratnog zločina protiv Nedjeljka Vorkapića, bivšeg časnika tzv. Srpske vojske Krajine (SVK) i Dragutina Ćelapa, vijećnika SDSS-a u Topuskom zbog navodnih zločina u Topuskom i Lasinji.

1/1