Novosti

Politika

Inicijativa mladih za ljudska prava pokrenula web stranicu o ratu u Srbiji

Stranica www.ratusrbiji.rs na jednom mjestu pruža sve važne i relevantne informacije o ratnim zločinima i drugim teškim kršenjima ljudskih prava na teritoriji Srbije u periodu od 1991. do 2001. godine

1qoypu77ng3k3apaqsrh23z46tv

Inicijativa mladih za ljudska prava pokrenula je web site www.ratusrbiji.rs koji na jednom mjestu pruža sve važne i relevantne informacije o ratnim zločinima i drugim teškim kršenjima ljudskih prava na teritoriji Srbije u periodu od 1991. do 2001. godine.

‘U periodu opšte glorifikacije osuđenih ratnih zločinaca u Srbiji kao i zbog neznanja o zločinima na teritoriji Srbije, sajt ratusrbiji.rs predstavlja pokušaj da se na što jednostavniji i obuhvatniji način razbije mit o tome da se u Srbiji nije dešavao rat, kao i da država Srbija nije učestovala u ratnom raspadu druge Jugoslavije. Jer rat se jeste desio’, navodi se u saopćenju Inicijative mladih za ljudska prava.

Osnovni dio web stranice pod nazivom ‘Baza znanja’ sastoji se od tekstova i analiza o tajnim masovnim grobnicama, logorima, prisilnim mobilizacijama, paravojnim jedinicama i teroru i protjerivanju manjina, kao i pobuni na jugu Srbije te antiratnom pokretu u Srbiji. Baza znanja sadrži analize koje se oslanjaju na sudski utvrđene činjenice, podatke organizacija koje su dokumentirale ljudske gubitke u Srbiji, medijske članke kao i službene podatke domaćih i međunarodnih institucija.

Važan segment www.ratusrbiji.rs je i interaktivna mapa Srbije na kojoj je 91 mjesto zločina, progona, zatočenja, nestanaka, lokacija tajnih masovnih grobnica, kampova paravojnih jedinica, ali i mjesta otpora ratu i nasilju u Srbiji. Mapa daje uvid u rasprostranjenost i sistematsko činjenje zločina na teritoriji Srbije.

‘Kako svedočenja porodica žrtava, svedoka i preživelih nemaju svoje mesto u javnom prostoru, a umesto njih ratni zločinci negiraju počinjene zločine, poseban segment sajta ratusrbiji.rs pod nazivom glas žrtava predstavlja niz iskaza svedoka, preživelih i porodica žrtava ratnih zločina na teritoriji Srbije’, naglašavaju iz Inicijative mladih za ljudska prava.

Oni ističu i da je web site koristan on-line alat koji na jednostavan i pregledan način pruža sve važne činjenice o zločinima koji su vršeni nad etničkim i vjerskim manjinama u Srbiji krajem dvadesetog vijeka. Također, web site je podsjetnik i opomena aktuelnim i budućim političkim vlastima u Srbiji da bez priznanja žrtava, procesuiranja zločinaca i odricanja od politike zločina, nema perspektive za Srbiju kao građansko društvo koje vrednuje mir kao najvišu vrednost.

Izradu web sitea www.ratusrbiji.rs podržalo je Ministarstvo vanjskih poslova Savezne Republike Njemačke.

Politika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više