>

novosti logo

Piše N. J.

Inicijativa mladih za ljudska prava pokrenula web stranicu o ratu u Srbiji

Stranica www.ratusrbiji.rs na jednom mjestu pruža sve važne i relevantne informacije o ratnim zločinima i drugim teškim kršenjima ljudskih prava na teritoriji Srbije u periodu od 1991. do 2001. godine

Inicijativa mladih za ljudska prava pokrenula je web site www.ratusrbiji.rs koji na jednom mjestu pruža sve važne i relevantne informacije o ratnim zločinima i drugim teškim kršenjima ljudskih prava na teritoriji Srbije u periodu od 1991. do 2001. godine.

‘U periodu opšte glorifikacije osuđenih ratnih zločinaca u Srbiji kao i zbog neznanja o zločinima na teritoriji Srbije, sajt ratusrbiji.rs predstavlja pokušaj da se na što jednostavniji i obuhvatniji način razbije mit o tome da se u Srbiji nije dešavao rat, kao i da država Srbija nije učestovala u ratnom raspadu druge Jugoslavije. Jer rat se jeste desio’, navodi se u saopćenju Inicijative mladih za ljudska prava.

Osnovni dio web stranice pod nazivom ‘Baza znanja’ sastoji se od tekstova i analiza o tajnim masovnim grobnicama, logorima, prisilnim mobilizacijama, paravojnim jedinicama i teroru i protjerivanju manjina, kao i pobuni na jugu Srbije te antiratnom pokretu u Srbiji. Baza znanja sadrži analize koje se oslanjaju na sudski utvrđene činjenice, podatke organizacija koje su dokumentirale ljudske gubitke u Srbiji, medijske članke kao i službene podatke domaćih i međunarodnih institucija.

Važan segment www.ratusrbiji.rs je i interaktivna mapa Srbije na kojoj je 91 mjesto zločina, progona, zatočenja, nestanaka, lokacija tajnih masovnih grobnica, kampova paravojnih jedinica, ali i mjesta otpora ratu i nasilju u Srbiji. Mapa daje uvid u rasprostranjenost i sistematsko činjenje zločina na teritoriji Srbije.

‘Kako svedočenja porodica žrtava, svedoka i preživelih nemaju svoje mesto u javnom prostoru, a umesto njih ratni zločinci negiraju počinjene zločine, poseban segment sajta ratusrbiji.rs pod nazivom glas žrtava predstavlja niz iskaza svedoka, preživelih i porodica žrtava ratnih zločina na teritoriji Srbije’, naglašavaju iz Inicijative mladih za ljudska prava.

Oni ističu i da je web site koristan on-line alat koji na jednostavan i pregledan način pruža sve važne činjenice o zločinima koji su vršeni nad etničkim i vjerskim manjinama u Srbiji krajem dvadesetog vijeka. Također, web site je podsjetnik i opomena aktuelnim i budućim političkim vlastima u Srbiji da bez priznanja žrtava, procesuiranja zločinaca i odricanja od politike zločina, nema perspektive za Srbiju kao građansko društvo koje vrednuje mir kao najvišu vrednost.

Izradu web sitea www.ratusrbiji.rs podržalo je Ministarstvo vanjskih poslova Savezne Republike Njemačke.

1/1